News by Xiaomi Miui Hellas
Smartphones

5G στην Ελλάδα : H υποθετική λίστα με τα smartphones που υποστηρίζουν τα νέα δίκτυα στην χώρα μας

Μετά από αρκετό καιρό διαπραγματεύσεων, συζητήσεων, διακανονισμών, δημοπρασίας για τις ραδιοσυχνότητες και λοιπών διαδικαστικών, οι πάροχοι είναι έτοιμοι πλέον να παρέχουν πρόσβαση στη νέα γενιά ασύρματων δικτύων στην Ελλάδα.


Τις πλήρεις δυνατότητες των 5G δικτύων θα τις δούμε μέσω των εφαρμογών που θα παρουσιαστούν στα αμέσως επόμενα χρόνια σε τομείς όπως είναι η τηλεϊατρική, η αυτόνομη οδήγηση και άλλοι, οι οποίοι θα υποστούν disruption, δηλαδή θα αλλάξουν ραγδαία.

Μια πρώτη περίπτωση που μπορούμε να δούμε τα πρακτικά ωφέλη όμως είναι φυσικά οι κατά πολύ υψηλότερες ταχύτητες του δικτύου νέας γενιάς, που φτάνουν -στη χειρότερη περίπτωση- 5 φορές υψηλότερα σε σχέση με τη μέγιστη 4G ταχύτητα. Αν συγκρίνουμε τη μέση 4G ταχύτητα με τη μέγιστη 5G, τότε έχουμε πολλαπλάσια υψηλότερο νούμερο.

Πώς μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε 5G ταχύτητες λοιπόν; Δύο είναι οι παράγοντες: η κάλυψη δικτύου και η συμβατή συσκευή. Αυτήν τη στιγμή, η COSMOTE και η WIND έχουν ήδη ανοίξει τις 5G “πόρτες” τους, με τη Vodafone να ακολουθεί τον Ιανουάριο. Η WIND καλύπτει περιοχές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με την κάλυψη να φτάνει το 60% μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Η COSMOTE επίσης καλύπτει Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, ενώ δηλώνουν ότι η κάλυψη θα φτάσει το 50% μέχρι το τέλος του 2021.

Το δεύτερο σκέλος που αφορά στις συσκευές, απαιτεί πιστοποιημένο κινητό από την εκάστοτε εταιρεία. Με λίγα λόγια, ο κάθε πάροχος έχει περάσει από διαδικασία πιστοποίησης τη συμβατότητα των κινητών με το δίκτυό του για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί σωστά. Συνεπώς, η κάθε εταιρεία έχει μια λίστα με τις πιστοποιημένες συσκευές.

Ο κατάλογος των συσκευών συνεχώς θα αυξάνεται, καθώς πιστοποιούνται περισσότερα κινητά, ενώ οι κατασκευαστές σταδιακά θα παρουσιάζουν όλο και περισσότερα τηλέφωνα με 5G δυνατότητες, ακόμα και σε φθηνότερες κατηγορίες.

Η συνδυαστική λίστα των συμβατών συσκευών με τα ελληνικά 5G δίκτυα:
 • Apple iPhone 12 mini (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Apple iPhone 12 (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Apple iPhone 12 Pro (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Apple iPhone 12 Pro Max (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Huawei P40 Pro (WIND)
 • Huawei P40 (WIND)
 • Samsung Galaxy S20 Ultra (COSMOTE / WIND σύντομα)
 • Xiaomi Mi 10T Pro (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10T (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10T Lite (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10 Pro (COSMOTE / WIND)
 • Xiaomi Mi 10 (COSMOTE / WIND)

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί είναι τα μοντέλα που εισάγονται από τους επίσημους αντιπροσώπους των κατασκευαστών. Υπάρχει πιθανότητα το ίδιο μοντέλο, αν προέρχεται από παραεισαγωγή, να μην λειτουργεί με το δίκτυο των παρόχων στην Ελλάδα.


Σημείωση : Το θέμα με τις συμβατές συσκευές που αναγράφουν οι εταιρείες είναι καθαρά ένα τέχνασμα μάρκετινγκ που γίνεται με σκοπό να προωθήσουν τις συσκευές που έχουν στα καταστήματά τους.

Οι συσκευές είναι αναγκασμένες πάντα να ακολουθούν τις προδιαγραφές του εκάστοτε δικτύου για να γίνει εφικτή η σύνδεσή τους και η χρήση του δικτύου, και όχι το ανάστροφο. Από την στιγμή που κάθε συσκευή που κυκλοφορεί στο διεθνές εμπόριο και όχι μόνο στην χώρα μας, καλύπτει τις προδιαγραφές του δικτύου (συχνότητες – μπάντες – τύπος διαμόρφωσης σήματος), θα μπορέσει να συνδεθεί, ανεξάρτητα εάν αυτή συγκαταλέγεται στις λίστες των πορόχων δικτύου ή όχι.

Δεν έχει το δικαίωμα κανένας πάροχος να προσαρμόσει ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες και συμφέροντα, την χρήση του δικτύου από τρίτες συσκευές που πληρούν 100% τις τεχνικές προϋποθέσεις.

Έτσι λοιπόν, ανεξάρτητα εάν δεν βλέπετε την συσκευή σας στις παραπάνω λίστες που έχουν αναρτηθεί, και είναι 100% συμβατή με τις προδιαγραφές του δικτύου των παρόχων, αυτή θα πρέπει να συνδέεται κανονικά.

Δηλαδή εάν έρθει στην χώρα μας κάποιος τουρίστας που έχει 100% συμβατή συσκευή με τις προδιαγραφές του δικτύου στην χώρα μας, δεν θα μπορεί να συνδεθεί επειδή η συσκευή του δεν έχει υπάρχει στην παραπάνω λίστα ; Όχι βέβαια….. θα μπορεί να συνδεθεί κανονικότατα.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας !


Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Καθώς το 2020 πλησιάζει επιτέλους στο τέλος του (να πάει στον αγύριστο), το…
Σήμερα το Epic Games Store συνεχίζει να μας προσφέρει δωρεάν παιχνίδια υπό την…
Translate »