News from Xiaomi Miui Hellas
Νέα Τεχνολογία

5G : Αναβάλλεται για το 2021 (και βλέπουμε…) η τεχνολογία 5ης γενιάς στην Ελλάδα

Η τεχνολογία νέας 5ης γενιάς (5G) αν και έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον πλανήτη, θα αργήσει να φθάσει στη χώρα μας.


Ο λόγος βρίσκεται στις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), οι οποίες θα εκδοθούν το νωρίτερο στα τέλη του 2020.

Ειδικότερα, η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz, που παίζει κεντρικό ρόλο στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, παραμένει κατειλημμένη από τα τηλεοπτικά κανάλια και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έτσι, η διαδικασία αναμένεται να περιλάβει, τουλάχιστον αρχικά, τις ζώνες των 3,6 GHz και 26 GHz.

Η διενέργεια του διαγωνισμού εκχώρησης συχνοτήτων 5G στις δύο παραπάνω ζώνες εκτιμάται να γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα διατεθεί σε δεύτερο χρόνο, πιθανώς το καλοκαίρι του 2021, γεγονός που δυσαρεστεί τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει κανένα έσοδο από τις άδειες 5G. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον επειδή η όποια εκταμίευση θα γίνει μέσα στο 2021 ακόμη και αν ο διαγωνισμός διεξαχθεί μέσα στο 2020 και δεύτερον επειδή η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πιέσει τις εταιρείες κινητής για μια μεγιστοποίηση του τιμήματος των αδειών. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπονομευθεί – οικονομικά – η ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Άλλωστε, αυτό έχει υποστηρίξει και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, αναφέροντας ότι «εφόσον οι επιχειρήσεις κινητής μειώσουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, τότε η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει τη μεγιστοποίηση του εσόδου από τη διάθεση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G».

Αν και το 5G κινείται με χαμηλούς ρυθμούς, το ίδιο δεν θα ισχύσει για τις εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, για τον οποίο το 2020 επιφυλάσσει αλλαγές. Αρχικά, η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας για τα δίκτυα νέα γενιάς καθιστά ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισέλθει στην ελληνική αγορά κάποιος τέταρτος ενδιαφερόμενος μέσω Forthnet ή μέσω των Vodafone και Wind. Μάλιστα, το θέμα βρισκόταν και στην ατζέντα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Και πως σχετίζεται η Ελλάδα με την κόντρα ΗΠΑ – Κίνας; Η ελληνική πλευρά κινείται εντός του πλαισίου «προστασίας» της Κομισιόν για τα δίκτυα νέας γενιάς, την ώρα που οι Αμερικάνοι ασκούν πιέσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η κινεζική Huawei από τη χώρα. Πλησιάζοντας, μάλιστα, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η ηγεσία του Λευκού Οίκου θα εντείνει τις πιέσεις, στο πλαίσιο της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί.

Πηγή


Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

  Xiaomi Miui Hellas
  Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
  Διαβάστε επίσης
  Στη δημοσιότητα από ανώνυμο leakster πολλές αναλυτικές πληροφορίες για την ημερομηνία παρουσίασης, την…
  Αρκετές πληροφορίες έχουμε τώρα για τη σειρά Samsung Galaxy S20+, η οποία αναμένεται…
  Translate »