News from Xiaomi Miui Hellas
Apps/Roms Νέα

Προσοχή : Απεγκαταστήσετε αμέσως 24 άκρως επικίνδυνες εφαρμογές από τις συσκευές σας !

Το Play Store της Google κατακλύζεται συχνά από που βασίζονται σε κακόβουλο λογισμικό και απαιτείται πολύ κόπος από τους ειδικούς ασφαλείας για να τις εντοπίσουν και να τις απομακρύνουν.


Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από το VPNPro, μια κινεζική εταιρεία με όνομα Shenzhen HAWK, “κρυφά βρίσκεται πίσω από 24 δημοφιλείς εφαρμογές που αναζητούν επικίνδυνες άδειες.”

Αυτές οι εφαρμογές δεν βρίσκονται πλέον στο Google Play Store, αλλά πριν από την διαγραφή τους είχαν ήδη κατορθώσει να έχουν 382 εκατομμύρια λήψεις.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις παραβιάσεις της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής“, δήλωσε η Google στον δημοσιογράφο Ζακ Ντοφμάν του Forbes . “Αν βρούμε συμπεριφορά που παραβιάζει τις πολιτικές μας, αναλαμβάνουμε δράση.

Και αυτό είναι που συνέβη εδώ. Πριν συνεχίσουμε με την αναφορά, οι 24 εφαρμογές παρατίθενται στην παρακάτω εικόνα

Μία από τις εφαρμογές, η Hi Security, απαιτούσε δικαίωμα χρήσης για μια “πάρα πολύ” παράξενη άδεια στις εφαρμογές VPN, και μετά από μια σειρά από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι αυτή η εφαρμογή έχει συνδέσμους με την Shenzhen HAWK.

Η Shenzhen HAWK συγκεκριμένα είναι θυγατρική της TCL Corporation, μιας τεράστιας και εν μέρει κρατικής κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικών ειδών. Αυτή δεν είναι η πρώτη αναφορά συμμετοχής της TCL σε κακόβουλες εφαρμογές.

Πέρυσι, είχαμε αναφορές σχετικά με την κακόβουλη εφαρμογή Weather Forecast έπληξαν τον ιστό. Το 2017, η ινδική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι το Virus Cleaner (μία άλλη εφαρμογή από την Hi Security) κρύβει “λογισμικό υποκλοπής spyware ή άλλο κακόβουλο λογισμικό”.

Λίγες μέρες πριν, δύο εφαρμογές με ονόματα Super Battery και Dig It ήταν ακόμα διαθέσιμες για λήψη. Ωστόσο, η Google έχει επιβεβαιώσει ότι και οι 24 εφαρμογές δεν υπάρχουν πλέον στο Google Play Store. Αν όμως εσείς τυχαίνει να έχετε εγκαταστήσει κάποια από αυτές τις εφαρμογές, είναι προς το συμφέρον σας να τις απεγκαταστήσετε αμέσως.

Ενώ έξι από τις 24 εφαρμογές απαιτούν πρόσβαση στην κάμερα του χρήστη, και δύο θέλουν να διεισδύσουν στην εφαρμογή του τηλεφώνου και των επαφών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις ή να στέλνουν μηνύματα κρυφά και χωρίς να το γνωρίζετε εσείς.

Από την παραπάνω λίστα, 15 εφαρμογές χρειάζονται πρόσβαση στο GPS (τοποθεσία) και μπορούν να διαβάσουν δεδομένα από τον εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, 14 από αυτές τις εφαρμογές μπορούν να μεταδώσουν σε κινέζικους Server στοιχεία σχετικά με με το τηλέφωνο και το δίκτυο ενός χρήστη. Στην πραγματικότητα, μία από αυτές τις εφαρμογές μπορεί να εγγράψει ήχο στον διακομιστή τους ή στη συσκευή σας, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές σας ακόμη και την ώρα που μιλάτε.

Με όλα αυτά τα δικαιώματα, οι εφαρμογές αυτές έχουν συλλογική πρόσβαση σε ολόκληρη τη συσκευή σας. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν με έναν εξωτερικό διακομιστή ελεγχόμενο από τους προγραμματιστές τους. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί παίρνετε ορισμένα διαφημιστικά μηνύματα για τα πράγματα που ψωνίζετε συχνά;

Μόλις η εφαρμογή έχει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του, μπορεί να γνωρίζει τις προτιμήσεις σας και να πουλάει αυτές τις πληροφορίες σε διαφημιζόμενους που θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόσουν τις ανεπιθύμητες διαφημίσεις για εσάς. Αυτός είναι ίσως ο μικρότερος κίνδυνος που σχετίζεται με αυτές τις εφαρμογές.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι πως μόλις η συσκευή σας παραβιαστεί, μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες χειρότερες καταστάσεις. Μπορούν να εγκαταστήσουν και άλλο κρυφό κώδικα στις συσκευές, ο οποίος συλλέγει τα προσωπικά σας δεδομένα.

Δώστε προσοχή και προσοχή στις εφαρμογές από άγνωστους προγραμματιστές που επιτρέπετε να εγκατασταθούν στις συσκευές σας. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί.

Όπως προειδοποιεί το VPNpro, “εφαρμογές που φαίνονται αθώες μπορεί στην πραγματικότητα να διαβάζουν και να αλλάζουν τα αρχεία σας, να πωλούν τα δεδομένα σας ή να κάνουν πολύ χειρότερα πράγματα. Και να θυμάστε ότι εσείς οι ίδιοι είστε η τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον κάποιου κακόβουλου λογισμικού“.

Πηγή


Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

  Xiaomi Miui Hellas
  Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
  Διαβάστε επίσης
  Το δίκτυο της Vodafone τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία «έπεσε»…
  Η Xiaomi άρχισε την διανομή μιας νέας σταθερής έκδοσης (Global Stable) του MIUI…
  Translate »