News by Xiaomi Miui Hellas
Νέα

Απάτη με εταιρία ανάκτησης κλεμμένων δεδομένων – πιάστηκε να πληρώνει χάκερ.

Μια κρυφή έρευνα αποκάλυψε ότι εταιρεία ανάκτησης κλεμμένων αρχείων στην Μεγάλη Βρετάνια πλήρωνε τους χάκερς για να “απελευθερώσουν” τους υπολογιστές και μετά χρέωνε τους πελάτες της ένα φουσκωμένο ποσό.


Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί όταν συναναστρεφόμαστε με εταιρείες που επανακτούν αρχεία και υπολογιστές μετά από μια ransomware επίθεση. Στοιχεία από μια ιδιωτική έρευνα, έφεραν στην επιφάνεια την κομπίνα μιας εταιρείας που πλήρωνε τα λύτρα των χάκερ, που ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση, και μετά χρέωνε ένα μεγαλύτερο ποσό τους πελάτες τις.

Ο πάροχος με την ονομασία Red Mosquito Data Recovery, εξειδικεύεται στην ανάκτηση μολυσμένων συστημάτων και έχει συλλέξει μερικές εξαιρετικές κριτικές [97% θετικές παρακαλώ] από τους ευχαριστημένους πελάτες του. Η ιστοσελίδα μάλιστα αναφέρει ότι προσφέρουν “ειλικρινείς συμβουλές” για την αντιμετώπιση των ransomware επιθέσεων.

Ωστόσο η εταιρεία τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης σύμφωνα με το ProPublica. Ένας αναλυτής ασφαλείας του πάροχου υπηρεσιών antivirus Emsisoft, χρησιμοποίησε δύο λογαριασμούς email και έπαιξε ταυτόχρονα τον θύτη και το θύμα για να αποκαλύψει την απάτη. Πρώτα, έκανε μια ψεύτικη ransomware επίθεση σε έναν δικό του server και μετά έστειλε στην Red Mosquito ζητώντας την βοήθεια τους.

Δεν έχω κανένα backup των αρχείων μου αλλά δε θέλω να πληρώσω αυτούς τους μ@%ακ!ς,” έγραψε πολύ περιγραφικά ο ερευνητής, Fabian Wosar, στην έκκληση του για “βοήθεια” από την Red Mosquito.

Η εταιρεία απάντησε ότι είναι “πολύ σίγουρη” για την ικανότητα ανάκτησης των κρυπτογραφημένων αρχείων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, η Red Mosquito επικοινώνησε μόλις δυο λεπτά μετά με τον “χάκερ” πίσω από την επίθεση με ένα μήνυμα που απλά έλεγε “Πόσα [λεφτά θες] για την αποκρυπτογράφηση;

O Wosar, υποκρινόμενος τον χάκερ, αρχικά απαίτησε 1.200$ σε bitcoin αλλά η εταιρεία επέμεινε στα 500$. Σε απάντηση ο Wosar έγραψε: “900$. Πάρτε το ή πείτε αντίο στα αρχεία σας, δεν τρέχουμε έρανο (Chairity -pun intended-) εδώ.”

Το επόμενο πρωί, ο εκπρόσωπος της εταιρείας έγραψε στον λογαριασμό του “θύματος”, “Είμαι χαρούμενος να σας επιβεβαιώσω ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τα κρυπτογραφημένα σας αρχεία.” Το κόστος; 3.950$, πάνω από τέσσερις φορές της τιμής των λύτρων.

Μέχρι στιγμής η Red Mosquito δεν έχει δώσει κάποια απάντηση, αλλά η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη από ότι ήταν μέχρι τώρα γνωστό. Τον περασμένο μήνα η ProPublica ανάρτησε μια αναφορά για δυο εταιρείες οι οποίες έκαναν πληρωμές σε χάκερ ενώ χρέωναν τους πελάτες τους περισσότερο.

Προφανώς και η τακτική πληρωμής των λύτρων είναι λανθασμένη, καθώς οι εγκληματίες αποκτούν το κίνητρο να ξαναχτυπήσουν. Σύμφωνα με στοιχεία του FBI οι επιθέσεις ransomware κόστισαν περίπου 3.6 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με την Emsisoft, κάποιοι πάροχοι ανάκτησης δεδομένων εξάγουν μεγάλα κέρδη από τους πελάτες τους, ενώ χρησιμοποιούν δωρεάν εργαλεία για την ανάκτηση των δεδομένων και τον καθαρισμό από ιούς. Η ίδια η Emsisoft, είναι από τις εταιρείες antivirus που παρέχουν δωρεάν εργαλεία αποκρυπτογράφησης που ο καθένας μπορεί να κατεβάσει. Άλλα δωρεάν εργαλεία μπορειτε να βρείτε στο Nomoreransom.org

Υπάρχουν και μερικές αξιοπρεπείς εταιρείες που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες,” αναφέρει εκπρόσωπος της Emsisoft σε email του στο PCMag. “Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον να σε καθοδηγήσει σε ολόκληρη την διαδικασία, αλλά πρέπει προσέχεις με ποιους δουλεύεις και να ελέγχεις πόσο διαφανείς είναι οι διαδικασίες τους.

Πηγή

Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε, ούτε η πρώτη φορά που…
Πριν αρχίσει η παρουσίαση των Smartphone της νέας σειράς Mi CC9, o CEO…
Translate »