News by Xiaomi Miui Hellas
Νέα

Gov.gr : Προσωρινή άδεια οδήγησης αυθημερόν για τους νέους οδηγούς

Τη δυνατότητα να οδηγούν αμέσως, με προσωρινή άδεια οδήγησης, την οποία θα παίρνουν ψηφιακά την ίδια μέρα που θα περνούν με επιτυχία τις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, έχουν πλέον οι νέοι οδηγοί!


Την προσωρινή άδεια οδήγησης που θα ισχύει για 4 μήνες, θα την αποκτούν οι ίδιοι οι οδηγοί, μέσω της νέας πύλης του δημοσίου Gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, ενώ θα μπορούν να οδηγούν αυθημερόν, χωρίς να περιμένουν επί εβδομάδες να παραλάβουν το επίσημο δίπλωμα οδήγησης.

Οι νέες άδειες είναι το πρώτο πεδίο συνεργασίας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών, με στόχο τη συνολικότερη διοικητική και ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών Μεταφορών, που δέχονται καθημερινά μεγάλο όγκο πολιτών.

Η ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης, ξεκίνησε σε πρώτη φάση από τις προσωρινές ψηφιακές άδειες οδήγησης για τους νέους οδηγούς, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση και της διαδικασίας ανανέωσης των χιλιάδων αδειών οδήγησης.

Το μεγάλο όφελος για τους πολίτες είναι ότι θα υποβάλλουν ψηφιακά όλα τα δικαιολογητικά τους για τα διπλώματα οδήγησης, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει τις επισκέψεις τους και την ταλαιπωρία τους στις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προσωρινή άδεια οδήγησης, το όφελος για τον πολίτη είναι ότι θα μπορεί να οδηγήσει αμέσως μετά τις επιτυχείς εξετάσεις, χωρίς να μεσολαβεί το σημερινό διάστημα των εβδομάδων αναμονής για να λάβει το δίπλωμά του». Αυτό, είναι διπλά σημαντικό για τους οδηγούς που δίνουν εξετάσεις για επαγγελματικό δίπλωμα, καθώς δεν θα απαιτείται πλέον χρόνος αναμονής, προκειμένου να εργαστούν.

Επίσης, η ψηφιοποίηση της ανανέωσης των αδειών οδήγησης, είναι η επόμενη προτεραιότητα που έχει τεθεί από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών, καθώς αφενός αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αφετέρου ακουμπά και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, που εν μέσω covid-19 χρειάζονται μια ιδιαίτερη στήριξη. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πολίτες δε θα χρειάζεται να μεταβούν σε καμία υπηρεσία ή να σταθούν σε οποιαδήποτε ουρά για την ανανέωση του διπλώματός τους, καθώς θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειες ηλεκτρονικά.

Το τρίτο στάδιο των ψηφιακών παρεμβάσεων των δύο υπουργείων στα διπλώματα, αφορά την έκδοση της αρχικής άδειας οδήγησης. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί αργότερα, καθώς υπάρχουν οριζόντιες δράσεις που απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις σε περισσότερα επίπεδα – τομείς.

Οι απλουστεύσεις

Όσον αφορά τις απλουστεύσεις και τις ψηφιοποιήσεις που προωθούνται στον τομέα των αδειών οδήγησης, οι κυριότερες είναι σε τρία «μέτωπα» και αφορούν:

Οι ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών θα είναι πλέον ψηφιακές. Δηλαδή, όταν θα γίνονται από τους γιατρούς, θα καταχωρούνται απευθείας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και από εκεί θα ανακτώνται αυτόματα από τις υπηρεσίες Μεταφορών, για να μην χρειάζεται να τις πηγαίνει ο πολίτης από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Η φωτογραφία του υποψηφίου οδηγού θα είναι ψηφιακή. Μέχρι τώρα, ισχύει το εξής παράδοξο: Ο φωτογράφος δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο μετατρέπει σε αναλογικό και το παραδίδει στον υποψήφιο οδηγό ή στον οδηγό. Το αναλογικό αυτό αρχείο ο πολίτης το πηγαίνει στην αστυνομία, όπου μετατρέπεται και πάλι σε ψηφιακό. Στο εξής οι πολίτες θα καταθέτουν μέσω του gov.gr το ψηφιακό αρχείο με τη φωτογραφία τους, το οποίο και θα λαμβάνεται απευθείας από τις υπηρεσίες για την έκδοση του διπλώματος (αφορά την αρχική άδεια οδήγησης και στην ανανέωση).

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό των ραντεβού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, σχεδιάζονται οι κατάλληλες εφαρμογές ώστε να μπορεί ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού για τις εξετάσεις (πρακτικές και θεωρητικές) απρόσωπα και απομακρυσμένα. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει ο ίδιος στην Περιφέρεια για να κλείσει κάποιο ραντεβού ή να παρεμβάλλονται οι σχολές οδηγών σε αυτή τη διαδικασία (αφορά την αρχική άδεια οδήγησης).

Πηγή

Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Σήμερα το Banggood έχει μία έκπληξη για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το νέο…
Το TikTok κατάφερε να σπάσει τα κοντέρ, καθώς από τότε που άρχισε να…
Translate »