News by Xiaomi Miui Hellas
Αρχική Σελίδα » Όλα τα νέα » Οδηγοί » Πώς να μάθετε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει διαρρεύσει (Οδηγίες)
Οδηγοί

Πώς να μάθετε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει διαρρεύσει (Οδηγίες)

guide-logo

Σήμερα θα σας δώσουμε κάποιες πρόσθετες οδηγίες για το πώς μπορείτε προστατέψετε τους λογαριασμούς σας από την παραβίαση των κωδικών πρόσβασης


Οι κωδικοί πρόσβασης δεν μπορεί να είναι ποτέ 100% ασφαλείς και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διαρρεύσουν μέσω άμεσων επιθέσεων στους λογαριασμούς σας ή σε κάποιας μεγάλης κλίμακας παραβίαση των διαδικτυακών υπηρεσιών που αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στους χρήστες να επωφελούνται από τους διαχειριστές των κωδικών πρόσβασης αλλά και από τις εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

Ωστόσο, με τις παραβιάσεις δεδομένων να συμβαίνουν κάθε τόσο και οι Hackers να τις αξιοποιούν για να πουλήσουν παραβιασμένα δεδομένα σύνδεσης σε αγορές του Dark Web, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε εάν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασής σας έχει κλαπεί. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε κάποιες πρόσθετες οδηγίες για το πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Κατευθυνθείτε στο Have I Been Pwned

Το Have I Been Pwned είναι ένας αξιόπιστος ιστότοπος που δημιουργήθηκε το 2013 από τον Troy Hunt, περιφερειακό διευθυντή και MVP της Microsoft. Είναι δημοφιλής στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας για την αποκάλυψη παραβιάσεων δεδομένων αλλά και την εκπαίδευση των επαγγελματιών της τεχνολογίας.

Διαθέτει πληροφορίες για σχεδόν 11 δισεκατομμύρια παραβιασμένους λογαριασμούς, και με τα εργαλεία που διαθέτει στην σελίδα του,  είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να μάθετε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας εξακολουθεί να είναι ασφαλής ή εάν έχει παραβιαστεί από κάποιον Hacker.

Η χρήση αυτής της υπηρεσίας είναι πολύ εύκολη. Επισκεφτείτε απλά τον επίσημο ιστότοπο Have I Been Pwned στο αγαπημένο σας πρόγραμμα περιήγησης στο smartphone ή υπολογιστή σας, και εισαγάγετε τη διεύθυνση email ή τον αριθμό τηλεφώνου σας (με τον κωδικό χώρας). Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα σας επιστρέφει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για τυχόν παραβιάσεων των δεδομένων σας, και εάν έχουν παραβιαστεί οι κωδικοί που χρησιμοποιείτε στους λογαριασμούς σας.

Το Have I Been Pwned έχει μερικά άλλα εξαιρετικά εργαλεία για να διασφαλίσετε ότι οι κωδικοί σας είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα, ο του έλεγχος κωδικού πρόσβασης επιτρέπει στους χρήστες να  εισάγουν απευθείας τους κωδικούς πρόσβασής τους για να ελέγξουν εάν έχουν παραβιαστεί. Επίσης, μπορείτε ελέγξετε την ασφάλεια όλων των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με το e-mail σας τους με ένα μόνο κλικ, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία αναζήτησης Τομέα (Domain Search).

Η σελίδα του Have I Been Pwned είναι ασφαλής στη χρήση και οι αντίστοιχοι κωδικοί πρόσβασης δεν αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων, μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω παραβίασης.

Χρησιμοποιήστε τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς για πολλούς λόγους. Προτείνουν και αποθηκεύουν κωδικούς ασφαλείας σε κρυπτογραφημένες βάσεις δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβετε ή να θυμάστε έναν κωδικό. Αλλά πολλοί καλοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σάς επιτρέπουν επίσης να ελέγχετε την κατάσταση των κωδικών σας εάν αυτοί είναι ασφαλείς ή παραβιασμένοι.

Το Password Manager της Google για παράδειγμα, διαθέτει μια ειδική λειτουργία ελέγχου του κωδικού πρόσβασης, για τη διάγνωση προβλημάτων με τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση στους λογαριασμούς που έχετε σε διάφορες ιστοσελίδες. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις του Chrome > Απόρρητο και ασφάλεια > Διαχείριση κωδικών πρόσβασης > Έλεγχος κωδικών πρόσβασης . Μια άλλη επιλογή είναι το Dashlane, το οποίο παρέχει παρακολούθηση εάν οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλείς από το dark web.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι και το 1Password, το οποίο εκτελεί αυτόματα ελέγχους στο παρασκήνιο για τους κωδικούς πρόσβασής σας,  και σας προειδοποιεί για τυχόν κινδύνους και παραβιάσεις. Αυτό οφείλεται στην ενσωματωμένη λειτουργία Watchtower που διαθέτει, η οποία εκτελείται στο API του Pwned Passwords. Όταν υπάρχει μια αναφορά για μια νέα παραβίαση ασφαλείας και αυτή προστίθεται στη βάση δεδομένων του Have I Been Pwned, μόλις βρεθεί κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασής σας να είναι εκτεθειμένος σε μια τέτοια παραβίαση, τότε θα ειδοποιηθείτε αμέσως.

Επιθεωρήστε τους λογαριασμούς σας για ύποπτες δραστηριότητες

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και τα εργαλεία όπως το Have I Been Pwned, είναι κατάλληλα για την καταγραφή των παραβιάσεων λογαριασμών προτού αυτή η παραβίαση κλιμακωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, οι περισσότεροι λογαριασμοί που διατηρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνουν τακτικά πληροφορίες για την δραστηριότητά σας, και μπορεί να σας βοηθήσουν στην αποκάλυψη πιθανών κινδύνων παραβίασης.

Η Google, για παράδειγμα, σας ειδοποιεί για όποια αλλαγή του κωδικού πρόσβασης επιχειρηθεί από εσάς τους ίδιους ή από κάποιον άλλον Hacker. Επίσης σας ειδοποιεί όταν μια άγνωστη συσκευή συνδέεται στον λογαριασμό σας. Εσείς θα πρέπει να ελέγχετε πάντα όλα αυτά τα  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που  λαμβάνετε για τυχών κινδύνους και παραβιάσεις του λογαριασμού σας, και να προχωρείτε άμεσα σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες όπου χρειάζεται πριν να είναι πολύ αργά.

Το Google Chrome διαθέτει πολλές λειτουργίες ασφάλειας και απορρήτου . Εάν χρησιμοποιείτε τον Chrome της Google ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας, δώστε προσοχή στα αναδυόμενα παράθυρα με τις ειδοποιήσεις που σας δίνει όταν εισάγετε τους κωδικούς πρόσβασής σας στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει επειδή η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βάση δεδομένων με δισεκατομμύρια αναφερόμενες παραβιάσεις, για να σας προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διατρέχετε μόλις επιχειρήσετε να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο.

Ασφαλίστε τους λογαριασμούς και τους κωδικούς πρόσβασής σας

Όλοι οι μέθοδοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι εξαιρετικοί για τον έλεγχο της ασφάλειας των κωδικών πρόσβασής σας, αλλά δεν είναι αλάνθαστοι — και δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους από τους κινδύνους που διατρέχετε. Αυτό συμβαίνει επειδή βασίζονται στις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων των γνωστών και επικυρωμένων αρχείων παραβίασης.

Όπως όμως είναι φυσικό, δεν μπορεί να υπάρχει προστασία σε διάφορους άλλους κινδύνους που δεν  έχουν αναφερθεί. Επομένως, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες διαρροής των προσωπικών σας δεδομένων και της παραβίασης των λογαριασμών που διαθέτετε στο διαδίκτυο.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram  ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 

Follow us on Telegram (ENG Language) so that you are the first to learn our every news!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε ένα Review

Xiaomi Miui Hellas
Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Σήμερα το Geekbuying μας έχει μία απίστευτη προσφορά που θα ισχύει για λίγες μέρες,…