News by Xiaomi Miui Hellas
Αρχική Σελίδα » Όλα τα νέα » Οδηγοί » Έτσι θα καταλάβετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί! (Οδηγίες προστασίας και συχνές ερωτήσεις)
Οδηγοί

Έτσι θα καταλάβετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί! (Οδηγίες προστασίας και συχνές ερωτήσεις)

malware-logo

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί, και θα πρέπει να ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω λεπτομερή οδηγό, για να δείτε εάν η συσκευή σας έχει ήδη παραβιαστεί


Τα smartphone έχουν γίνει ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα gadget για κάθε ενήλικα σε όλο τον κόσμο. Από ένα φανταχτερό gadget που ήταν πριν από μια δεκαετία, τα smartphones έχουν γίνει γρήγορα μία από τις πιο απαραίτητες συσκευές που μας ακολουθούν καθημερινά,  και τώρα υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες Android smartphone παγκοσμίως και εκατομμύρια χρήστες των iPhone. 

Τα Smartphone αυτές τις μέρες χρησιμοποιούνται τόσο για την επικοινωνία, την ανταλλαγή αλληλογραφίας και πολυμέσων, αλλά και πολλά άλλα. Όμως εκτός από τα παραπάνω, χρησιμοποιούμε επίσης το τηλέφωνο για την αποθήκευση των ιδιωτικών μας δεδομένων, όπως τα προσωπικά μας αναγνωριστικά για τους λογαριασμούς που έχουμε σε διάφορες on-line υπηρεσίες και τράπεζες, τις  ταυτότητες ή ακόμα και κάποια εμπιστευτικά αρχεία  που σχετίζονται με την εργασία μας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η προστασία του τηλεφώνου σας από ιούς και τους χάκερ είναι απολύτως απαραίτητη. Σε αυτόν τον οδηγό, θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να μάθετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί.

Επιπλέον, θα αναφέρουμε επίσης στις πολλές μεθόδους που υπάρχουν ώστε να κρατήσετε το τηλέφωνό σας ασφαλές από τους χάκερ, αλλά επίσης, τι να κάνετε εάν δυστυχώς το τηλέφωνό σας παραβιαστεί.

Πώς να καταλάβετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί.

1. Ακατάλληλα αναδυόμενα παράθυρα

Εάν λαμβάνετε πάρα πολλές αναδυόμενες διαφημίσεις και πάρα πολλές ακατάλληλες εφαρμογές από υπηρεσίες τρίτων, είναι πιο πιθανό να έχετε εγκαταστήσει μια εφαρμογή κακόβουλου λογισμικού/λογισμικού spyware που ωθεί αυτού του είδους τα αναδυόμενα παράθυρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κλικ σε αυτό το περιεχόμενο που σας παρουσιάζουν, καθώς μπορεί είναι εξαιρετικά επιβλαβές τόσο για την συσκευή σας, όσο και για τα προσωπικά σας δεδομένα.

2. Κλήσεις και μηνύματα σε άτομα που δεν γνωρίζετε

Όταν ελέγχετε τα αρχεία καταγραφής των κλήσεων ή τα SMS, ενδέχεται να δείτε μια λίστα από κλήσεις που έχετε κάνει εσείς ή έχετε λάβει κλήσεις από άτομα που δεν γνωρίζετε ή έχετε στείλει ή λάβει ακόμη και SMS σε άτομα που πρώτη φορά βλέπετε. Εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τηλέφωνό σας να έχει παραβιαστεί.

3. Εξαιρετικά αργή απόδοση της συσκευής

Εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί, ενδέχεται να επηρεαστεί η συνολική απόδοση του συστήματος και λόγω αυτού, το τηλέφωνο ενδέχεται να είναι υποτονικό και η απόδοση της συσκευής να έχει πέσει κατά μεγάλο ποσοστό όπως επίσης και η αυτονομία της μπαταρίας. Επίσης, ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να ανοίξουν αυτόματα χωρίς να τις έχετε επιλέξει εσείς

4. Υψηλότερη από την κανονική χρήση δεδομένων

Εάν το τηλέφωνό σας παραβιαστεί, κάποιο λογισμικό κατασκοπείας μπορεί να χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ή στο Wi-Fi. Φροντίστε να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές που κάνουν υψηλή χρήση δεδομένων και να τις απεγκαταστήσετε εάν χρειάζεται.

5. Ταχύτερη κατανάλωση της μπαταρίας

Ενώ τα σύγχρονα smartphone μπορούν να έχουν αυτονομία στην μπαταρία τουλάχιστον μια μέρα χρήσης, η οποία βέβαια μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χρήση που κάνετε. Ωστόσο, εάν δείτε ότι ξαφμικά η μπαταρία σας εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα από ότι συνήθως, τότε θα πρέπει να ελέγξετε ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της μπαταρίας και εάν χρειαστεί να τις διαγράψετε.

6. Αλλάζουν μόνες τους οι ρυθμίσεις του συστήματος

Εάν το τηλέφωνό σας παραβιαστεί, είναι πιθανό ο χάκερ να έχει αποκτήσει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο οι ρυθμίσεις της φωτεινότητας ή οι ρυθμίσεις των δεδομένων. Εάν αντιληφθείτε ότι το σύστημα της συσκευής σας συμπεριφέρεται ασυνήθιστα, ενδέχεται το τηλέφωνό σας να έχει παραβιαστεί και κάποιος χάκερ να έχει αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση.

7. Άγνωστες εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί στο τηλέφωνο

Τα smartphone είναι σχεδόν άχρηστα χωρίς κάποιος ωφέλιμες εφαρμογές. Οι περισσότεροι από εμάς κατεβάζουμε εκατοντάδες εφαρμογές, αλλά μερικές φορές μπορεί να εγκαταστήσουμε και κάποιες επικίνδυνες εφαρμογές από άγνωστους ιστότοπους. Είναι καλό να ελέγχετε τακτικά τον αριθμό των εφαρμογών στο τηλέφωνό σας και να συνεχίζετε να αφαιρείτε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε.

8. Ύποπτη δραστηριότητα σε εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Εάν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επωφεληθεί. Εάν υπάρχουν κάποιες περίεργες δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον λογαριασμό αλληλογραφίας σας όταν είστε συνδεδεμένοι με το τηλέφωνό σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χάκερ έχουν πρόσβαση και θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης ή να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας προσωρινά.

9. Δεν λαμβάνετε κλήσεις ή μηνύματα

Εάν δεν έχετε λάβει τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χάκερ να έχει κλωνοποιήσει την κάρτα SIM στην συσκευή σας και να την χρησιμοποιεί για παράνομες δραστηριότητες.


Τι να κάνετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί;


Εάν πιστεύετε ότι το smartphone σας έχει παραβιαστεί, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα ή μεθόδους για να είστε πιο ασφαλείς. Δεν είναι όλες οι μέθοδοι κατάλληλες για όλους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να εκτελέσετε όλες αυτές τις μεθόδους που περιγράφονται παρακάτω την μία μετά την άλλη για την εξάλειψη της απειλής.

1. Διαγράψτε τις ύποπτες εφαρμογές

Μπορείτε να διαβάσετε τη λίστα των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας με μη αυτόματο τρόπο και να ελέγξετε εάν υπάρχουν ύποπτες εφαρμογές, τις οποίες θα πρέπει να τις απεγκαταστήσετε αμέσως. Μερικές φορές οι εγκατεστημένες εφαρμογές δεν θα είναι διαθέσιμες στη λίστα εφαρμογών, και θα πρέπει να τις ελέγξετε χειροκίνητα μέσα στις ρυθμίσεις.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις >  Εφαρμογές και ελέγξτε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας και απεγκαταστήστε αμέσως όλες τις ύποπτες ή μη αναγνωρισμένες εφαρμογές.

2. Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Πιθανώς η καλύτερη μέθοδος για την εξάλειψη της όποιας παρέμβασης έχει κάνει κάποιος χάκερ στην συσκευή σας, είναι η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων του τηλεφώνου, η οποία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, βίντεο, αρχείων κ.λπ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τηλέφωνο να είναι απαλλαγμένο από απειλές μετά από επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, καθώς αφαιρεί όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τρίτων από το τηλέφωνο.

3. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης

Εάν έχετε μοιραστεί τον κωδικό για την οθόνη κλειδώματος του τηλεφώνου σας ή οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο/εφαρμογή με τους φίλους ή την οικογένειά σας κατά το παρελθόν, είναι προτιμότερο να τον αλλάξετε, καθώς όσο περισσότερα άτομα θα έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο να παραβιαστεί η συσκευή σας. Είναι επίσης μια καλή πρακτική να συνεχίζετε να ενημερώνετε τον κωδικό πρόσβασης κατά τακτά χρονικά διαστήματα με κάποιον νεότερο.

4. Να χρησιμοποιείτε εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού

Ενώ υπάρχει μια ενσωματωμένη δυνατότητα ασφαλείας όπως το Google Play Protect ή ένας ενσωματωμένος Virus Scanner στο MIUI της Xiaomi, μερικές φορές ορισμένες spyware εφαρμογές μπορούν να παρακάμψουν εύκολα την προστασία στην συσκευή σας, και επομένως είναι καλύτερο να σαρώσετε ολόκληρο το τηλέφωνο χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού (γνωστά anti-virus προγράμματα).

5. Ενημερώστε τις επαφές σας να αγνοούν τα μηνύματα που λαμβάνουν από εσάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εάν το τηλέφωνό σας παραβιάστηκε και ο χάκερ έχει δημοσιεύσει ακατάλληλα μηνύματα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω των SMS, είναι καλύτερα να ενημερώσετε όλα τα άτομα που έχετε αποθηκευμένα στις επαφές σας, ότι το τηλέφωνό σας παραβιάστηκε και δεν είχατε τον έλεγχο του τηλεφώνου σας για λίγο, και ότι όποια μηνύματα έχουν λάβει από την συσκευή σας, προέρχονται από τον χάκερ και όχι από εσάς. Είναι καλύτερα να δημοσιεύσετε ένα αντίστοιχο μήνυμα στο χρονοδιάγραμμά σας εάν πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πώς να αποφύγετε την παραβίαση του τηλεφώνου σας


Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς από τους χάκερ.

1. Πάντα να κάνετε λήψη εφαρμογών από το επίσημο κατάστημα της Google ή της Apple

Είτε πρόκειται για iPhone είτε για Android Smartphone, συνιστάται πάντα η λήψη των εφαρμογών και παιχνιδιών να γίνεται χρησιμοποιώντας τα επίσημα καταστήματα της Google και της Apple. Εάν κάνετε λήψη οποιασδήποτε εφαρμογής από έναν άγνωστο ιστότοπο, μπορεί να είναι επιβλαβής και μερικές φορές είναι δύσκολο να απεγκαταστήσετε και αυτού του είδους τις εφαρμογές.

Για Android Smartphone, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Play Store και για το iOS υπάρχει το αντίστοιχο κατάστημα εφαρμογών app store της Apple. Το Google Play Store διαθέτει ενσωματωμένη ασφάλεια που σαρώνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα εκατομμύρια εφαρμογές και παιχνίδια στην πλατφόρμα του. Παρόλο που υπάρχουν άλλοι και πολλοί άλλοι ιστότοποι για την εγκατάσταση ενός APK στο Android, συνιστάται να κατεβάζετε ότι θέλετε ΜΟΝΟ από το Google Play Store.

2. Αλλάζετε συχνά τον κωδικό πρόσβασης

Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης του τηλεφώνου και των εφαρμογών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε τακτικά. Είναι προτιμότερο να αλλάζετε ή να ενημερώνετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αν όχι πιο συχνά.

3. Μην δώσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κανέναν

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασής σας με κανέναν. Η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης με άλλους μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει πίσω από τον κωδικό πρόσβασής σας.

4. Μην κάνετε Root το τηλέφωνό σας

Μόλις κάνετε root το Android Smartphone σας ή κάνετε jailbreak το iPhone σας, αυτό αμέσως προκαλεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και εξαιτίας αυτού, πολλές τραπεζικές εφαρμογές δεν θα λειτουργούν στο τηλέφωνο. Όχι μόνο αυτό, αλλά η συσκευή σας μπορεί επίσης να γίνει απειλή εσάς τους ίδιους, καθώς μπορεί να χακαριστεί πολύ πιο εύκολα.

5. Ενεργοποιήστε την Εύρεση συσκευής

Σε περίπτωση που το τηλέφωνό σας παραβιαστεί και έχει κλαπεί, υπάρχει ένας τρόπος να το παρακολουθήσετε. Στο Android, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το Find My Device και έχετε ενεργοποιήσει το GPS και το ίδιο ισχύει και για τα iPhone.

6. Ενεργοποιήστε το 2FA

Βρισκόμαστε στο 2022 και όλοι θα πρέπει να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται το 2FA, το οποίο προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε εφαρμογές και υπηρεσίες. Εάν ενεργοποιήσετε το 2FA σε εφαρμογές και υπηρεσίες, και θα ζητηθεί ένας πρόσθετος κωδικός ασφαλείας, τον οποίο θα λαμβάνετε στο τηλέφωνο ή στην αλληλογραφίας σας μόλις εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης στους λογαριασμούς που διατηρείτε. Ακόμη και εάν υπάρχει κάποιο άτομο που γνωρίζει τον τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό με τον κωδικό πρόσβασής σας, καθώς δεν θα έχει τον κωδικό ασφαλείας που σας στέλνει ο έλεγχος ταυτότητας 2FA ή Two Factor Authentication, και είναι διαθέσιμος σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το WhatsApp, το Twitter και άλλα.

7. Αποφύγετε να αποθηκεύετε ευαίσθητες πληροφορίες στο τηλέφωνό σας

Βεβαιωθείτε ότι δεν αποθηκεύετε τους κωδικούς πρόσβασής σας στο τηλέφωνό σας σε μια εφαρμογή σημειώσεων ή κάτι παρόμοιο. Εάν κάποιος μπορεί να ρίξει μια ματιά στις σημειώσεις, θα αποκαλυφθούν όλοι οι κωδικοί πρόσβασής σας. Αντίθετα, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καλή εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

8. Εγκαταστήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

Οι κατασκευαστές smartphone συνήθως προωθούν κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας και ενημερώσεις λογισμικού τακτικά, επομένως βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού στο τηλέφωνό σας.

9. Κλείδωμα των ευαίσθητων εφαρμογών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καλή εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή ή ενσωματωμένο κλείδωμα εφαρμογής στο τηλέφωνό σας για να προστατεύσετε τα εμπιστευτικά αρχεία και τις ευαίσθητες πληροφορίες σας.

10. Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi Χωρίς VPN

Οι χάκερ μπορούν επίσης να εισέλθουν στο τηλέφωνό σας και να λάβουν ευαίσθητα δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο ή ανοιχτό δίκτυο WiFi. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε δημόσιο WiFi, βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε με ένα καλό VPN, το οποίο θα σας προστατεύσει από την επίθεση.


Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)


Πώς παραβιάζονται τα τηλέφωνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να παραβιαστεί το τηλέφωνό σας, οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην συσκευή σας από ένα μολυσμένο αρχείο apk ή σε ένα δημόσιο Wi-Fi, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες μέθοδοι.

Η λειτουργία πτήσης μπλοκάρει τους χάκερ;

Αν και αυτή δεν είναι η καλύτερη μέθοδος, ναι, η λειτουργία πτήσης προστατεύει από την παραβίαση στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς κόβει την πρόσβαση στο Wi-Fi και στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στο τηλέφωνο.

Μπορούν οι χάκερ να σας δουν μέσω της κάμερας του τηλεφώνου σας;

Εν ολίγοις, η απάντηση είναι Ναι. Υπάρχει μεγάλη συλλογή από λογισμικό υποκλοπής spyware που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συσκευή σας και οποιοσδήποτε με το σωστό λογισμικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κάμερα του τηλεφώνου σας για να σας κατασκοπεύσει.

Μπορούν οι χάκερ να χακάρουν το τηλέφωνό σας καλώντας σας;

Όχι, δεν είναι δυνατό να χακαριστεί η συσκευή σας μέσω μιας απλής κλήσης, εκτός και αν τους δώσετε εσείς οι ίδιοι όλες τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες που σας ζητούν.

Υπάρχει κάποια εφαρμογή για να δείτε αν το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί;

Δεν μπορούν όλες οι εφαρμογές να αναγνωρίσουν όλα τα είδη hacks και spyware, επομένως βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις προαναφερθείσες μεθόδους για να ελέγξετε εάν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί ή όχι.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 

Follow us on Telegram (English Language) Telegram to be the first learning our news!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε ένα Review

Xiaomi Miui Hellas
Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Google Play Store, και στο App Store της…