News by Xiaomi Miui Hellas
Χρήσιμες εφαρμογές

FaceApp : Είναι ή όχι απειλή για τα προσωπικά μας δεδομένα ;

Το FaceApp έχει δημιουργήσει έναν χαμό στα social media, με την εφαρμογή να δέχεται κατηγορίες περί συλλογής προσωπικών δεδομένων.


Το FaceApp έχει δημιουργήσει έναν χαμό στα social media, με την εφαρμογή να δέχεται κατηγορίες περί συλλογής προσωπικών δεδομένων.


Σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας, πρέπει όλοι μας να ηρεμήσουμε. Η εφαρμογή δεν προσπαθεί να εισβάλει στα προσωπικά σας δεδομένα και να κάνει μαζικό upload των φωτογραφιών του κινητού σας. “Δεν βρήκαμε κάτι ασυνήθιστο σε αυτή την εφαρμογή,” είπε σε mail του ο Aviran Hazum, ερευνητής της εταιρείας antivirus Check Point.

Ο Hazum είναι ανάμεσα στους ειδικούς που ανέλυσαν το FaceApp και δεν βρήκαν κάποια κύρια παραβίαση προσωπικών δεδομένων, στις διεργασίες της εφαρμογής. “Πρέπει να πω πως η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με καλό τρόπο και κάνει ότι ακριβώς ισχυρίζεται,” πρόσθεσε.

Για ποιον λόγο η εφαρμογή δημιούργησε ανησυχίες; Το FaceApp κυκλοφορεί περίπου δύο χρόνια και δημιουργήθηκε από μία εταιρεία με βάση την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ονόματι Wireless Lab. Τις τελευταίες μέρες η εφαρμογή έγινε ξανά viral, με τη βοήθεια ενός νέου φίλτρου που μπορεί να μεγαλώσει την ηλικία του προσώπου σας. Δημόσια πρόσωπα όπως οι Lebron James, Kevin Hart και Drake δημοσίευσαν τα ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Αυτό δεν τους ενθουσίασε όμως όλους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟ FACEAPP,” τουίταρε ο Joshua Nozzi, ένας δημιουργός εφαρμογών, ο οποίος ξεκίνησε να προειδοποιεί σχετικά με την εφαρμογή ισχυριζόμενος παραβίαση προσωπικών δεδομένων. “Ανεβάζει αμέσως τις φωτογραφίες χωρίς να ρωτήσει, άσχετα να το έχετε επιλέξει ή όχι.

Το tweet του άναψε την σπίθα για πολλά άρθρα σχετικά με τα ρίσκα ασφαλείας του FaceApp. Μεταξύ αυτών, ο τίτλος της The New York Post αναφέρει “Οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον όλες τις παλιές σας φωτογραφίες.

Σύμφωνα με αναφορές, η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή—η οποία είχε πέσει θύμα hacking από τους Ρώσους στις προεδρικές εκλογές του 2016— προειδοποίησε 2020 υποψηφίους και προσωπικό να διαγράψουν την εφαρμογή. Ο Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Chuck Schumer, ζήτησε επίσης από τα FBI και FTC να ερευνήσουν τυχόν θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το μόνο πρόβλημα; Η εφαρμογή δεν αποσπά αυτόματα τις αποθηκευμένες φωτογραφίες του κινητού σας. “Η κάλυψη του τύπου σχετικά με το FaceApp είναι εκτός ελέγχου,” είπε σε tweet ο Robert Baptiste, έτερος ερευνητής ασφαλείας που ανέλυσε το προϊόν. “Όχι δεν ανεβάζουν τις φωτογραφίες σας στον server τους. Ανεβάζουν μόνο αυτή που έχετε χρησιμοποιήσει.

Το FaceApp εξήγησε αργότερα με δήλωση στο Mashable πως το προϊόν θα ανεβάσει μόνο την φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης προς επεξεργασία σε έναν εταιρικό server, ο οποίος εφαρμόζει το φίλτρο εικόνας. Με άλλα λόγια, αυτό δεν έχει καμία διαφορά από οποιοδήποτε άλλο online photo-editing λογισμικό.

Μπορεί να αποθηκεύσουμε μία ανεβασμένη φωτογραφία στο cloud,” είπε σε δήλωσή του ο CEO του FaceApp, Yaroslav Goncharov. “Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η απόδοση και η κυκλοφορία: θέλουμε να σιγουρευτούμε πως ο χρήστης δεν ανεβάζει επανειλημμένα φωτογραφίες για κάθε επεξεργασία. Οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται από τους servers μας εντός 48 ωρών από το upload.

Όλες οι λειτουργίες του FaceApp είναι διαθέσιμες χωρίς log in και μπορείτε να κάνετε log in μόνο μέσα από τις ρυθμίσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 99% των χρηστών να μην κάνει log in, δεν έχουμε πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα που να ταυτοποιούν κάποιο πρόσωπο,” πρόσθεσε.

‘Έκανα λάθος’

Έπειτα από αυτό ο Nozzi διέγραψε τα αρχικά του tweets σχετικά με το FaceApp. “Έκανα λάθος. Έκανα λάθος σχετικά με το τι νόμιζα πως έκανε η εφαρμογή (ανέβασμα όλων των φωτογραφιών μόλις αποκτήσει πρόσβαση) και έκανα λάθος που κατηγόρησα χωρίς να κάνω κάποια δοκιμή πρώτα. Τελεία,” έγραψε σε σχετικό blog post.

Παρά την “μετάνοια” του, ο Nozzi πιστεύει πως ακόμα υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για την εφαρμογή. Τονίζει πως το προϊόν δεν προειδοποιεί τους χρήστες για το ανέβασμα των επεξεργασμένων φωτογραφιών στους servers της εταιρείας. Οι όροι και προϋποθέσεις του FaceApp του επιτρέπουν τη χρήση των ανεβασμένων φωτογραφιών για διαφημιστικούς σκοπούς.

Δεν μετανιώνω καθόλου που τράβηξα την προσοχή σχετικά με τις ανησυχίες περί απορρήτου γύρω από αυτή την εφαρμογή,” έγραψε στο blog του.

Θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε σχετικά με το ψηφιακό μας απόρρητο. Οι ίδιες ανησυχίες όμως ισχύουν και για τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και Snapchat, το οποίο έχει μία ευρεία πολιτική στο πως μπορεί να χρησιμοποιήσει το ανεβασμένο περιεχόμενο για διαφημιστικούς σκοπούς. Η χρήση κάποιου από τα παραπάνω συχνά σημαίνει δήλωση προσωπικών δεδομένων και εμπιστοσύνη ορθής χρήσης αυτών από την εκάστοτε εταιρεία. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες έχουν πρόβλημα στο να ακολουθούν δικούς τους κανόνες και πολιτικές απορρήτου.

Το πρόβλημα ενεργοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους στο πως ανεβαίνουν οι φωτογραφίες στα social media και στο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι mobile εφαρμογές για σκοπούς που δεν φαντάζονται οι χρήστες.

Στο τέλος, δεν έχεις λόγο για το πως θα χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία σου αφού τους την δώσεις,” είπε σε mail του ο Richard Henderson, επικεφαλής στην εταιρεία ασφαλείας Lastline.

Το FaceApp, ωστόσο, δήλωσε πως επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρέσουν τα δεδομένα τους από τους servers. “Η ομάδα υποστήριξης είναι αυτή τη στιγμή υπερφορτωμένη, αλλά αυτά τα αιτήματα έχουν προτεραιότητα. Για ταχύτερη εξυπηρέτηση, σας προτείνουμε να στέλνετε τα αιτήματα σας μέσω της εφαρμογής FaceApp (Settings > Support > Report a bug) με την λέξη privacy ως τίτλο,” δήλωσε η εταιρεία στο Mashable.

Πηγή

Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Ενώ περιμένουμε από την Xiaomi να κυκλοφορήσει το Mi MIX 4 αργότερα αυτό…
Ποια εταιρεία ετοιμάζει το πρώτο 5Κ κινητό παγκοσμίως και ποια τα χαρακτηριστικά του.…
Translate »