News by Xiaomi Miui Hellas
Apps/Roms

ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει να διαγράψετε αμέσως αυτές τις 15 εφαρμογές πριν να είναι αργά (Joker Malware)

malware-logo

Η Tatyana Shishkova, αναλύτρια κακόβουλου λογισμικού στην εταιρεία ασφαλείας Kaspersky, βρήκε στο Google Play Store μερικές επιπλέον μολυσμένες εφαρμογές με το Joker.


Ενημερώθηκε το άρθρο με νέα λίστα (22/11/2021)


Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για το κακόβουλο λογισμικό Joker, που κλέβει προσωπικά δεδομένα από το Android Smartphone σας.

Το Joker είναι ένα κακόβουλο λογισμικό τύπου Trojan, που μπορεί να διεισδύσει στο τηλέφωνό σας και να σας εγγράψει σε κάποιες ακριβές συνδρομητικές υπηρεσίες χωρίς την θέλησή σας και χωρίς να το γνωρίζετε, μέχρι την στιγμή που θα παρατηρήσετε στον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας να γίνονται κάποιες μηνιαίες πληρωμές σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Η Tatyana Shishkova, αναλύτρια κακόβουλου λογισμικού στην εταιρεία ασφαλείας Kaspersky, βρήκε μερικές επιπλέον μολυσμένες εφαρμογές στο Google Play Store.


Διαγράψτε αυτές τις επτά εφαρμογές αμέσως εάν τις έχετε εγκαταστημένες στο τηλέφωνό σας!

Σύμφωνα με ένα tweet από τη Shishkova (μέσω του The Express ), οι παρακάτω επτά εφαρμογές που βλέπετε στην λίστα, φέρουν το κακόβουλο λογισμικό Joker που σημαίνει ότι είναι επικίνδυνες για την οικονομική σας ευημερία. Αν και οι εφαρμογές έχουν ήδη αφαιρεθεί από το Google Play Store, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκονται ακόμη εγκαταστημένες στο τηλέφωνό σας, και μπορούν να σας εγγράψουν ανά πάσα στιγμή σε κάποιες ακριβές συνδρομητικές υπηρεσίες, και να κληθείτε να τις πληρώσετε.

Μία από τις επτά εφαρμογές που έφεραν το κακόβουλο λογισμικό Joker

Ελέγξτε λοιπόν στο τηλέφωνό σας υπάρχουν εγκατεστημένες κάποιες από τις παρακάτω εφαρμογές :

 • Now QRcode Scan – Πάνω από 10.000 εγκαταστάσεις
 • EmojiOne Keyboard – Πάνω από 50.000 εγκαταστάσεις
 • Battery Charging Animations Battery Wallpaper – Πάνω από 1.000 εγκαταστάσεις
 • Dazzling Keyboard – Πάνω από 10 εγκαταστάσεις
 • Volume Booster Louder Sound Equalizer – Πάνω από 100 εγκαταστάσεις
 • Super Hero-Effect – Πάνω από 5.000 εγκαταστάσεις
 • Classic Emoji Keyboard – Πάνω από 5.000 εγκαταστάσεις

Σήμερα 22/11/2021 έχουν προστεθεί και οι παρακάτω εφαρμογές

 1. Easy PDF Scanner
 2. Super-Click VPN
 3. Battery Charging Animation Bubble Effects
 4. Volume Boosting Hearing Aid
 5. Flashlight Flash Alert on Call
 6. Halloween Coloring
 7. Blender Photo Editor-Easy Photo Background Editor
 8. Smart TV Remote

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν τη μορφή κακόβουλου λογισμικού, το Joker είναι σε θέση να ξεπεράσει το σύστημα ασφαλείας της Google κρύβοντας την κακόβουλη πρόθεσή του ώστε να μπορέσει περάσει από τους φρουρούς της Google.


Πως επιδρά στις συσκευές σας το Joker

Μόλις εγκατασταθεί στο τηλέφωνό σας μέσω μιας μολυσμένης εφαρμογής, τότε αμέσως βοηθά στη φόρτωση περισσότερου κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας, αφού πρώτα σας εγγράψει σε υπηρεσίες premium WAP (ασύρματο πρωτόκολλο εφαρμογής) χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή σας.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας ZScaler , το Joker μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κλοπή των μηνυμάτων SMS, της λίστας των επαφών σας αλλά και των πληροφοριών που σχετίζονται με τη συσκευή σας.

Eπίσης, πριν από μερικούς μήνες, η ερευνητική ομάδα της Zscaler’s ThreatLabZ που παρακολουθεί το κακόβουλο πρόγραμμα Joker, βρήκε 16 κακόβουλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τον κώδικα του Joker.

Αυτές οι εφαρμογές εγκαταστάθηκαν σε περίπου 120.000 συσκευές Android, ενώ η Google έχει ήδη καταργήσει τις 16 από αυτές τις εφαρμογές από το Play Store, που έχουν επισημανθεί από την ThreatLabZ, αλλά δεν μπορεί να διαγράψει αυτές τις κακόβουλες εφαρμογές από το τηλέφωνό σας.

Για να ξεπεράσει τις άμυνες της Google, η ομάδα των hacker που κρύβονται πίσω από το Joker,  αντιγράφουν τις λειτουργίες μιας νόμιμης εφαρμογής, και στην συνέχεια την ανεβάζουν στο Play Store με άλλο ή παραπλήσιο όνομα.

Αρχικά, η εφαρμογή θα εκτελεστεί χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, μετά από μερικές ώρες ή λίγες ημέρες, σταδιακά θα αρχίσουν να προστίθενται στην συσκευή σας και άλλες εφαρμογές που δεν έχετε επιλέξει εσείς, και θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι κακόβουλες δραστηριότητες.


Διαγράψτε και τις παρακάτω εφαρμογές (αν δεν το έχετε κάνει ακόμη)

Αυτή η δουλειά είναι δική σας υποχρέωση, και παρακάτω σας έχουμε την λίστα με τις εφαρμογές που πρέπει να εξαφανίσετε αμέσως από την συσκευή σας, πριν να είναι πλέον αργά.

Οπότε, εκτός από την προηγούμενη λίστα, καλό είναι να ρίξετε μία ματιά και στην παρακάτω λίστα, μήπως και έχετε ξεχάσει να διαγράψετε κάποια από τις παρακάτω επικίνδυνες εφαρμογές.

 • All Good PDF Scanner
 • Blue Scanner
 • Care Message
 • Desire Translate
 • Direct Messenger
 • Hummingbird PDF Converter – Photo to PDF
 • Meticulous Scanner
 • Mint Leaf Message-Your Private Message
 • One Sentence Translator – Multifunctional Translator
 • Paper Doc Scanner
 • Part Message
 • Private SMS
 • Style Photo Collage
 • Talent Photo Editor – Blur focus
 • Tangram App Lock
 • Unique Keyboard – Fancy Fonts & Free Emoticons

Εάν διαθέτετε Smartphone ή tablet Android, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι καμία από τις εφαρμογές δεν έχει εγκατασταθεί στη συσκευή σας. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και Ειδοποιήσεις > Πληροφορίες εφαρμογής και θα δείτε μια λίστα με τις τρέχουσες εφαρμογές που έχετε εγκαταστημένες στην συσκευή σας με αλφαβητική σειρά.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ευκαιρία της…
Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει σύντομα, το Banggood Black Friday Sale 2021 ξεκινά…
Translate »