News from Xiaomi Miui Hellas
Νέα

ΕΛΤΑ : Επαναφορά του αδασμολόγητου ορίου των 22€ στα δέματα….αλλά… (Ενημερώθηκε 11-02-2020 23:50)

Το TechValue μετά την δημοσίευση που έκανε περί παράνομης χρέωσης από τα ΕΛΤΑ βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού οι πολίτες αφυπνίστηκαν και αντέδρασαν.


Μέχρι και πριν την δημοσίευση μας ο κόσμος δεν ήταν σίγουρος για το αν ήταν παράνομο ή όχι τα ΕΛΤΑ ή το τελωνείο να χρεώνουν 15€ ακόμα και μία θήκη κινητού με κόστος 1.5€. Ας δούμε λίγο τα γεγονότα όμως.

Χρονοδιάγραμμα:

 • 03/02/2020: Τα ΕΛΤΑ ανεβάζουν τον νέο τιμοκατάλογο που αναφέρει ξεκάθαρα πως από 0€ αξίας πακέτα θα πληρώνουν 15€ οι παραλήπτες με μόνη εξαίρεση τα γράμματα (επιστολές).
 • Από τότε όλα τα ΜΜΕ (blogs, ιστοσελίδες κτλ) ανακοίνωσαν το νέο μέτρο σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό… χωρίς ούτε 1 αρνητικό σχολιασμό.
 • 09/02/2020: Πρώτοι στην Ελλάδα ανεβάζουμε στο TechValue.gr την είδηση ότι το χαράτσι είναι παράνομο βάση Ευρωπαϊκού νόμου. Δημιουργείτε αγανάκτηση από τους πολίτες αφού έγιναν σχεδόν 100 κοινοποιήσεις της είδησης. Το ίδιο βράδυ της Κυριακής τα ΕΛΤΑ κατεβάζουν τον τιμοκατάλογο φοβούμενοι πρόστιμο από Ε.Ε και αντιδράσεις σε καταστήματα ΕΛΤΑ από πολίτες αφού πλέον γνωρίζουν την αλήθεια.
 • 11/02/2020: Σήμερα το πρωί ανέβηκε ο νέος τιμοκατάλογος που επαναφέρει το όριο των 22€ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΠΑΡΆΝΟΜΟΣ καθώς έχει μία μεγάλη παγίδα που θα δούμε παρακάτω.

Στάχτη στα μάτια από ΕΛΤΑ και τελωνείο η επαναφορά στα 22€

Παραπάνω βρίσκεται ο νέος τιμοκατάλογος των ΕΛΤΑ με την κωλοτούμπα και την επαναφορά στο όριο των 22€. Όμως ακριβώς από κάτω εκεί που συνιστά προσοχή αυτό το μικρό κείμενο ουσιαστικά αναιρεί το όριο των 22€ και αναφέρει:

Προσοχή: Στα αντικείμενα που επιλέγονται από τις Τελωνειακές Αρχές για περαίτερω έλεγχο αλλά φέρουν τελωνειακή διασάφηση με μηδενικούς φόρους και δασμούς, το τέλος εκτελωνισμού ορίζεται σε 15€

Για αρχή ας διορθώσουμε τα ΕΛΤΑ καθώς ο τόνος στο “περαίτερω” είναι λάθος. Αυτό που περιγράφεται στο κείμενο μεταφράζεται ως εξής: Αν ο τελωνειακός κρίνει ότι ένα δέμα που π.χ αναγράφει αξία 2€ στην ετικέτα ότι χρειάζεται έλεγχο τότε ο παραλήπτης θα πληρώσει 15€ χαράτσι ακόμα και αν μπορεί να αποδείξει ότι το δέμα του όντως κοστίζει 2€.

Αυτό δίνει την παράνομη ελευθερία στο τελωνείο να χρεώνει 15€ χωρίς καμία άλλη ενέργεια. Χωρίς να ζητάει απόδειξη πληρωμής από τον παραλήπτη αφού πλέον στις πιο πολλές περιπτώσεις μικρό δεμάτων δεν θα χρειάζεται. Αφού είτε μπει στη διαδικασία να στείλει απόδειξη πληρωμής είτε όχι θα πληρώσει 15€ και μόνο που το τελωνείο μπήκε στη διαδικασία να “επεξεργαστεί” π.χ ένα δέμα αξίας 2€.

Εννοείται πως ακόμα και αυτή η χρέωση παραμένει παράνομη αφού στο 90% των περιπτώσεων μικρο δεμάτων δεν είναι δυνατόν το πραγματικό κόστος επεξεργασίας από το τελωνείο να είναι 15€. Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς στην πραγματικότητα δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στα πακέτα στις πιο πολλές περιπτώσεις παρά μόνο θα κοτσάρουν μία χρέωση 15€. Έτσι ακριβώς λύνουν το πρόβλημα του φόρτου εργασίας χωρίς να χρειαστούν νέες προσλήψεις και ταυτόχρονα παράνομη αύξηση εσόδων.

Τι θα πρέπει να κάνετε !
Ο νόμος της Ευρωπαϊκής ένωσης που παραβιάζουν τα ΕΛΤΑ και το τελωνείο βρίσκεται εδώ.

Όσοι πληρώσετε το χαράτσι των 15€ για δέματα αξίας κάτω από 22€ έχετε κάθε δικαίωμα να επικαλεστείτε τον Ευρωπαϊκό νόμο και να ζητήσετε εξηγήσεις για την διαδικασία επεξεργασίας από το τελωνείο που επήλθε το δέμα σας και κοστολογήθηκε στα 15€.

Ο νόμος της Ε.Ε αναφέρει ξεκάθαρα πως ΔΕΝ επιτρέπεται το κόστος επεξεργασίας να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.


Επισήμανση :


Το άρθρο είναι πιστή αναδημοσίευση της πηγής, αλλά με βάση τα δεδομένα, η επιλογή και ο διαχωρισμός των δεμάτων που προέρχονται από χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από τις Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα ίδια τα ΕΛΤΑ, και όλα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία, και σύντομα πιστεύουμε θα διευκρινιστεί αν μπορεί να γίνει χρέωση εξόδων εκτελωνισμού μεγαλύτερης αξίας από την ίδια την αξία του προϊόντος που εκτελωνίζεται.

Παραθέτουμε αμετάφραστο το κείμενο – οδηγία της Ε.Ε. για αυτό το θέμα…

When goods are brought into the European Union by postal operators such additional charges are limited to the costs of the customs clearance procedure.

Member States cannot impose charges related to customs clearance higher than the actual costs incurred.Απόσπασμα από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Commission)

Παρακάτω είναι το PDF που υπάρχει στα ΕΛΤΑ αυτή την στιγμή…

4_Τιμ_Ειδικα_Τέλη_Εκτελωνισμού_02_2020

Πηγή


Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

7 σχόλια

Avatar
Mitsotakis 16 February 2020 at 13:39

Τα τελωνεία μία ζωή έτσι ήτανε όλοι οι οικονομικοί εγκληματίες και κλέφτες εκεί μέσα θα τους δεις ….
Αλλά επειδή έχουν νταλαβέρια και με τα δικαστήρια , το καλύτερο είναι να πάρεις την απόδειξη ότι πλήρωσες 15€ να βγάλεις και φωτοτυπία την απόδειξη αγοράς του αντικειμένου πχ 1-2€ …. Και μετά άμεσος προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ούτε καν ελληνικά γιατί ούτε και θα ασχοληθούν…

Απάντηση
Avatar
Τακης 16 February 2020 at 12:49

Στο άρθρο παραπανω αναφερει τα εξης: “Πρώτοι στην Ελλάδα ανεβάζουμε στο TechValue.gr την είδηση….” αυτο δεν το σχολιαζω καν, συνεχιζει ομως αναφεροντας “έγιναν σχεδόν 100 κοινοποιήσεις της είδησης”, με τοσες πολλες κοινοποιησεις κοντεψατε να ριξετε το ιντερνετ, σιγουρα απο εσας την εμαθε ολη η Ελλαδα την ειδηση. Κανω τη συγκεκρινεμη αναφορα γιατι θα ηθελα αυτα που διαβαζω κ γραφονται να ειναι αντικειμενικα.

Απάντηση
Miui_Art
Miui_Art 16 February 2020 at 16:20

Τάκη, το άρθρο είναι όπως το βλέπεις είναι ένα Copy & Paste από το Techvalue.gr και όχι δικό μας.

Απάντηση
Avatar
Haris 13 February 2020 at 19:38

Η Αλητεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, χρέωσε 15 ευρώ γιατί κουράστηκε να το παραλάβει από το Τελωνείο, που είναι υποχρέωση του και έχει πληρωθεί για αυτή την δουλειά.
Βρήκαν καλή φάμπρικα για να βγάζουν έξτρα χρήματα όπως κάνουν οι τράπεζες όταν πάς στο ταμείο για κάποια εργασία

Απάντηση
Avatar
Ιωαννης 13 February 2020 at 13:40

Καλημέρα,αν χρεώσουν 15€ για δέμα μικρής αξίας,στείλεις την απόδειξη για την αξία και επιμένουν τι μπορείς να κάνεις εκτός από το να το αφήσεις στα ΕΛΤΑ;

Απάντηση
Avatar
PANTELIS 13 February 2020 at 02:03

θα θελα να ξερα ποιος ειναι αυτος που αποφασιζει…; τα ελτα η η κυβερνηση; ποιο κοπροσκυλο τα σκεφτεται αυτα;;;; να του καει το ταμπλετ.

Απάντηση
Avatar
ANDREAS 13 February 2020 at 00:09

Είναι απαράδεκτο παράνομο και καταχρηστικό αυτό που πανε να επιβάλλουν.
Είναι πολύ εύκολο και απλό τα δέματα να χρεώνονται ΟΛΑ για τελωνειακό έλεγχο και χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση έλεγχος από τον μεμονωμένο πολίτη.
Να εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία της ευρωπαϊκής Ένωσης και να σταματήσει η αυθαιρεσία.

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

  Xiaomi Miui Hellas
  Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
  Διαβάστε επίσης
  Όσο πλησιάζουμε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του Mi 10 & Mi 10 Pro…
  Αν θα πρέπει να δώσουμε σε κάποια CPU τον ορισμό του ΚΤΗΝΟΥΣ, τότε…
  Translate »