News by Xiaomi Miui Hellas
Νέα

ΕΛΤΑ : Έτσι διαμορφώνονται τα νέα τέλη εκτελωνισμού για μικρά δέματα από εδώ και πέρα

elta-logo

Η νέα τιμολογιακή πολιτική των ΕΛΤΑ αφορά κυρίως αντικείμενα αξίας έως 150 ευρώ, ενώ μειώνει ταυτόχρονα όλα τα τέλη για δέμα με κόστος έως 100 ευρώ.


Μάλιστα, μέσα στον Αύγουστο, θα λειτουργήσει και μια νέα υπηρεσία Web για τους καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν προκαταβολικά τι θα πληρώσουν.

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στο ηλεκτρονικό εμπόριο η επιβολή ΦΠΑ και στις διαδικτυακές αγορές από 0 έως 22 ευρώ, με τα ΕΛΤΑ να «σπάνε» την κατηγορία από μηδέν έως 150 ευρώ σε πέντε υποομάδες, με κλιμάκωση του ΦΠΑ.

Στόχος είναι να μην επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά οι καταναλωτές με παραγγελίες μικρότερες των 150 ευρώ και ιδιαίτερα έως και 22 ευρώ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο όγκο των δεμάτων που φτάνουν στη χώρα μας.Την ίδια στιγμή, τα ΕΛΤΑ δημιουργούν μία εφαρμογή web η οποία αναμένεται να λειτουργήσει για τους καταναλωτές μέσα στον Αύγουστο, ώστε οι τελευταίοι να ενημερώνονται εισάγοντας τον κωδικό της παραγγελίας τους για το τελικό τέλος εκτελωνισμού. Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία που θα βοηθά στον υπολογισμό του τελικού κόστους μιας παραγγελίας κυρίως αντικειμένων κάτω των 100 ευρώ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογή της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων για το ηλεκτρονικό εμπόριο που αφορά στην προσαρμογή τελών σχετιζόμενων με τον εκτελωνισμό των ταχυδρομικών αντικειμένων, τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε τροποποίηση σχετικής απόφασης από το 2017, εισάγοντας πέντε κλιμάκια σε αγορές που κυμαίνονται από 0 έως 150 ευρώ.

Ειδικότερα αποφάσισαν:

i. Κατάργηση του τέλους που αφορά στην «Παρουσίαση στο Τελωνείο για χαρακτηρισμό τελωνειακώς Ελεύθερων».

ii. Εισαγωγή νέων κλιμακίων τελών εκτελωνισμού για αντικείμενα αξίας 0€ έως 150€, και συγκεκριμένα ως εξής:

 • Δέματα Ίδιας αξίας από 0 ευρώ έως και 15 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 2,50€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 2,02€
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 15 ευρώ έως και 30 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 5,00€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 4,03€
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 30 ευρώ έως και 50 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 7,50€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 6,05€
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 50 ευρώ έως και 100 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 10,00€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 8,06€
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 100 ευρώ έως και 150 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 15,00€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 12,10€.Παράλληλα αποφάσισαν τον καθορισμό των λοιπών τελών ως κάτωθι:

 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 150 ευρώ έως και 500 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 20€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 16,13€
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 500 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 25€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 20,16€
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 1.000 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 50€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 40,32€
 • Παράδοση στον Εκτελωνιστή του παραλήπτη, το τέλος διαμορφώνεται στα  15€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 12,10€
 • Διασάφηση Εξαγωγής μεμονωμένου αντικειμένου, το τέλος διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 4,03€
 • Διασάφηση Εξαγωγής για κατάθεση πλέον των πέντε αντικειμένων 1€/Ανά αντικείμενο (ελάχιστη χρέωση 5€) ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στο 0,81€ (ελάχιστη χρέωση 4,03€)
 • Αίτηση Επανεξέτασης Δασμών, το τέλος διαμορφώνεται στα 12€ ενώ το τέλος ΕΛΤΑ προ ΦΠΑ στα 9,68€
 • Την έγκριση ημερομηνίας έναρξης ισχύος για την εφαρμογή των προαναφερόμενων τελών τη 19η  Ιουλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση, το τέλος στα δέματα αξίας από 22 ευρώ έως και 150 € το τέλος ήταν στα 15€, για δέματα άνω των 150€ έως 500€ το τέλος ήταν 20€, άνω των 500€ έως 1.000€ ήταν 25€ και για δέματα πάνω από 1.000€  το τέλος ήταν 50€.

Όπως φαίνεται, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες για δέματα από 150 ευρώ και άνω ενώ σημαντικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στα δέματα έως 100 ευρώ.

Η νέα διαδικασία, εφόσον τα αντικείμενα αξίας μέχρι 150€ έχουν αποσταλεί από τις χώρες, με ευθύνη του αποστολέα, με όλες τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή ή μέσω του καθεστώτος IOSS, δεν θα επιφέρει κάποια επιβάρυνση από τα ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό τους.

Ενδεχόμενες χρεώσεις για εργασίες εκτελωνισμού θα υπάρξουν μόνο για όσα αντικείμενα δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληροφορίες και στην περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιβάλλει η ΑΑΔΕ.


Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον τρόπο αγορών από τα κινέζικα καταστήματα, όπως το Banggood για παράδειγμα στον παρακάτω σύνδεσμο.

Aγορές από Κίνα (Banggood) : Aπαλλαγή από τον ΦΠΑ και για τις αγορές μικρής αξίας από την Κίνα

Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά τις «αβάσιμες» κατηγορίες των ΗΠΑ και των συμμάχων της…
Νέες τρελές προσφορές & κουπόνια έχει και για αυτή την εβδομάδα για όλους…
Translate »