News by Xiaomi Miui Hellas
Smartphones

Snapdragon 888 : Όλες οι προδιαγραφές του νέου SoC από την Qualcomm (το πρώτο SoC με Cortex-X1 και 35% ταχύτερη GPU)

Μετά την χθεσινή προεπισκόπηση, η Qualcomm μας παρουσίασε σήμερα τις πλήρεις προδιαγραφές του νέου Snapdragon 888 SoC.


Είναι ένα τσιπ που είναι κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική επόμενης γενιάς στα 5nm, και οι πρώτες συσκευές με το SD888 SoC θα κυκλοφορήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ήδη αρκετοί κατασκευαστές smartphone αγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παρουσιάσει ένα Smartphone με αυτό το νέο SoC. Η Xiaomi έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα κάνει παγκοσμίως το ντεμπούτο του SD888, με το Mi 11 που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.

Ας δούμε όμως παρακάτω, μία προς μία τις προδιαγραφές του νέου SoC από την Qualcomm.

CPU (ΕΠΕΞΕΡΓΑΣTΗΣ)

Το SD888 είναι το πρώτο chip που κυκλοφόρησε επίσημα με τον πυρήνα Cortex-X1 (έχει τον βασικό σχεδιασμό του ARM με κάποιες τροποποιήσεις από την Qualcomm). Σε σύγκριση με το A78, το X1 μπορεί να εκτελέσει 33% περισσότερες εντολές ανά δευτερόλεπτο, έχει διπλάσιο αριθμό ημιαγωγών (SIMD) και διπλάσια χωρητικότητα των L1 και L2 cache. Αυτός ο πυρήνας (Cortex-X1) λειτουργεί στα 2,84GHz.

Στη συνέχεια υπάρχει ένα σύμπλεγμα τριών πυρήνων Cortex-A78 με συχνότητα ρολογιού στα 2,4GHz. Επιπλέον έχουμε και τέσσερις πυρήνες A55 που λειτουργούν με συχνότητα ρολογιού στα 1.8GHz. Η CPU είναι επίσης εξοπλισμένη με 4 MB L3 cache και 3 MB System cache.

Συνολικά, η Kryo 680 CPU υπόσχεται ενίσχυση της απόδοσης κατά 25% σε σχέση με τον επεξεργαστή του SD865, και καλύτερη ενεργειακή απόδοση (Power efficiency) κατά 25%.

GPU

Σε ότι αφορά τώρα την GPU, η Adreno 660 πετυχαίνει κατά 35% ταχύτερη απόδοση, ενώ παράλληλα βελτιώνει κατά 20% την ενεργειακή απόδοση (Power efficiency). H GPU έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στα παιχνίδια υψηλό ρυθμό καρέ με χαμηλό λανθάνοντα χρόνο. Ο στόχος είναι να υποστηρίξει μέχρι και τα 144fps στα παιχνίδια που έχουν αυτή την δυνατότητα, ενώ παράλληλα να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας.

Το Variable Rate Shading (VRS) είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται στις πρόσφατες GPU από την Nvidia και AMD (συμπεριλαμβανομένων των GPU που υπάρχουν στις κονσόλες του PS5 και Xbox). Επιτρέπει στους shaders να δουλεύουν ανά δύο ή τέσσερα pixel κάθε φορά, αντί για ένα που ήταν μέχρι τώρα.

Αυτό εξοικονομεί αρκετούς πόρους του συστήματος, εάν βέβαια και οι προγραμματιστές παιχνιδιών είναι προσεκτικοί με τον τρόπο που το εφαρμόζουν. Το VRS μπορεί να αυξήσει την συνολική απόδοση έως και 30% αλλά ταυτόχρονα και την ενεργειακή απόδοση.

Το νέο χαρακτηριστικό Game Quick Touch της Qualcomm, μπορεί να μειώσει τον λανθάνοντα χρόνο αφής έως και 20%. Μπορεί να λειτουργεί έως και τα 120fps, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό στα 60fps, ώστε όλα τα παιχνίδια να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ακόμα κι αν δεν υποστηρίζουν τα υψηλότερα  καρέ.

Η Adreno 660 GPU υποστηρίζει απόδοση στο HDR 10-bit και το sub-pixel. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ομοιομορφία των οθονών OLED με την αντιστάθμιση Mura (το “mura” ή το “clouding” είναι η άνιση βαθμονόμηση των γειτονικών pixel)

CAMERA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ)

Το SD888 είναι το πρώτο Snapdragon SoC με τριπλό ISP (τα προηγούμενα SoC της σειράς 800 είχαν διπλό ISP). Αυτό επιτρέπει την ταυτόχρονη επεξεργασία τριών ξεχωριστών ροών δεδομένων από τις κάμερες, η οποία έχει μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Για παράδειγμα τώρα είναι εφικτό να χειριστεί τρεις ανεξάρτητες ροές βίντεο 4K HDR ή να τραβήξει ταυτόχρονα τρεις φωτογραφίες στα 28MP.

Αυτό θα κάνει επίσης πιο ομαλή την μετάβαση από την υπερ-ευρυγώνια κάμερα στην ευρυγώνια και στον τηλεφακό, αφού η κάθε κάμερα θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον δικό της ISP.

Οι τρεις ISP του Spectra 580 χρησιμοποιούνται επίσης για το Staggered HDR, και μπορούν να επεξεργαστούν τις βραχείες, τις μεσαίες και τις μεγάλες εκθέσεις ταυτόχρονα. Το SD888, εκτός από την δυνατότητα εγγραφής βίντεο HDR του προκατόχου του, μπορεί τώρα να εγγράψει φωτογραφίες HDR 10 bit σε μορφή εικόνας HEIF,  (το SD865 παρουσίασε την υποστήριξη στο HDR10 + και το Dolby Vision για τα βίντεο).

Ειδικά για το βίντεο, το νέο chipset μπορεί να συλλάβει και να παίξει βίντεο 4K στα 120fps, οπότε μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλύτερα  μια οθόνη 4K υψηλής ανάλυσης, ενώ στην φωτογραφία είναι ικανό να τραβήξει 120 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο σε ανάλυση 12MP.

Συνδεσιμότητα

Αυτό είναι το πρώτο chipset που χρησιμοποιεί το μόντεμ Snapdragon X60 5G, και σε αντίθεση με το SD865, το μόντεμ αυτή την φορά είναι ενσωματωμένο αντί να είναι σε κάποιο δεύτερο εξωτερικό τσιπ. Αυτό το μόντεμ τρίτης γενιάς υποστηρίζει τις συνδεσιμότητα στο sub-6 και mmWave του 5G, και προσφέρει ταχύτητες downlink έως τα 7,5 Gbps και uplink έως τα 3 Gbps.

Το σύστημα FastConnect 6900 στο Wi-Fi 6G που διαθέτει, μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και τα 3,6 Gbps, και είναι το γρηγορότερο Wi-Fi στον κλάδο των Smartphone όπως λέει η Qualcomm. Το πρότυπο 6E προσφέρει επίσης χαμηλότερη καθυστέρηση (latency), που είναι ωφέλιμo για το Streaming  παιχνιδιών από και προς έναν τοπικό υπολογιστή (PC).

Το FastConnect 6900 υποστηρίζει Wi-Fi 6E και προηγμένη τεχνολογία Bluetooth 5.2

Υποστηρίζεται επίσης το Bluetooth 5.2 με διπλές κεραίες, καθώς και την σουίτα aptX, που εξασφαλίζει την μετάδοση δεδομένων μέσω της ασύρματης τεχνολογίας σε υψηλή ποιότητα και χαμηλό λανθάνοντα χρόνο.

ΑΙ Engine

Η 6ης γενιάς AI Engine συνδυάζει το νέο Hexagon 780 και τη δύναμη της GPU για να προσφέρει απόδοση μέχρι τα 26 TOPS (από τα 15 TOPS στο S865). Η ενεργειακή απόδοση έχει αυξηθεί και αυτή κατά πολύ (έως και 3x ανά Watt).

Το Sensing Hub 2ης γενιάς μειώνει τη χρήση ενέργειας, και μπορεί να λειτουργήσει κάτω από 1 milliamp, αλλά μπορεί να χειριστεί πολύ περισσότερα δεδομένα από την 1η γενιά. Τώρα το 80% των απλών ΑΙ εργασιών εκτελούνται από το ίδιο Hub, αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τον ισχυρό επεξεργαστή Hexagon.

Ασφάλεια

Το Snapdragon 888 είναι το πρώτο chipset για φορητές συσκευές που συμμορφώνεται με το πρότυπο Content Authenticity Initiative . Μπορεί να τραβήξει κρυπτογραφικά σφραγισμένες φωτογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταδεδομένα που είναι ανθεκτικά σε παραβιάσεις.

Το SD888 διαθέτει επίσης και το Hypervisor, ένα χαρακτηριστικό που προστέθηκε για πρώτη φορά στα PC. Eίναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται σε διακομιστές ή επιτραπέζιους υπολογιστές, καθώς επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών λειτουργικών συστημάτων στο ίδιο Hardware,  λειτουργώντας εντελώς ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Οπότε, εάν κάποιο από αυτά έχει παραβιαστεί, η ασφάλεια των υπολοίπων δεν επηρεάζεται.

Είναι δυνατή και η εκτέλεση τις κάθε εφαρμογής στο δικό της λειτουργικό σύστημα, για μέγιστη ασφάλεια. Δεν είναι σαφές εάν θα το δούμε αυτό το χαρακτηριστικό να χρησιμοποιείται στο Android, αλλά είναι σαφές ότι το νέο Snapdragon 888 SoC θα χρησιμοποιηθεί σε tablet και σε υπολογιστές με τεχνολογία ARM, όπου αυτή η χρήση του VR OS είναι εφικτή.

Φόρτιση

Δεν δόθηκε μεγάλη έμφαση στην φόρτιση σήμερα, καθώς το QuickCharge 5 που ανακοινώθηκε πριν από μήνες,  υποστηρίζεται φυσικά και από το νέο SoC. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί την γρήγορη φόρτιση στα 100W+, διατηρώντας ταυτόχρονα την θερμότητα στο ελάχιστο. Είναι συμβατό με USB Power Delivery και συμβατό με προηγούμενες γενιές του QC που ξεκινούν από την έκδοση 2.0.

Το Snapdragon 888 θα χρησιμοποιηθεί σε Smartphone που θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2021. Πρώτη θα είναι η Xiaomi που θα το χρησιμοποιήσει στην δική της ναυαρχίδα με το όνομα Mi 11, και θα ακολουθήσουν σταδιακά και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας !


Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αυξάνει τις εργοστασιακές παραγγελίες της για smartphones και…
Η ZTE ανακοίνωσε σήμερα επίσημα στην Κίνα το Blade V2021 5G, το νέο…
Translate »