News by Xiaomi Miui Hellas
Τεχνολογία

Internet : Αλλάζει κυριολεκτικά τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας ;

Ποιες είναι οι μεταμορφώσεις που έχει υποστεί ο νέος άνθρωπος που ξεπήδησε από την εποχή του διαδικτύου.


Μια νέα εξελικτική εποχή υποπτεύονται οι επιστήμονες πως εγκαινιάστηκε για το ανθρώπινο είδος από τη στιγμή που μια σειρά από ανθρώπινες ανάγκες, όπως η επικοινωνία και η αναζήτηση συντρόφου, επιτελούνται στον ηλεκτρονικό κόσμο.

Κι έτσι μια πληθώρα εγκεφαλικών περιοχών που ευθύνονται για τον συντονισμό των καθημερινών αυτών συμπεριφορών προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στον σύγχρονο ψηφιακό τρόπο ζωής.

Και παρά το γεγονός ότι ο εντοπισμός τέτοιων εξελικτικών τάσεων είναι ακόμα στα σπάργανα, μια ομάδα επιστημόνων μάζεψε τις έρευνες και κατέληξε σε μια ανάλυση για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η ψηφιακή ζωή στον ανθρώπινο νου.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «World Psychiatry», οι διεθνείς επιστήμονες από την Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια ανέλυσαν μια σειρά από απεικονίσεις εγκεφάλων και βρήκαν πως ο online τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Όσοι, ας πούμε, κοιτούν μανιωδώς το κινητό τους για να μη χάσουν μήνυμα και notification αποδεικνύεται πως έχουν μειωμένη φαιά ουσία σε συγκεκριμένες περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού που ευθύνονται για τη διατήρηση της προσοχής σε ένα έργο.

Και βέβαια η ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μας στις μηχανές αναζήτησης σημαίνει απλά-απλά πως μειώνονται οι μνημονικές μας ικανότητες. Γιατί να πρέπει να θυμηθείς κάτι αν μπορείς να το βρεις ανά πάσα στιγμή στο ίντερνετ; Ακόμα και η εκμάθηση μέσω ίντερνετ βρέθηκε πως αποτυγχάνει να ενεργοποιήσει εκείνες τις εγκεφαλικές περιοχές που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση μακροχρόνιων μνημονικών ιχνών.

Όσο για την κοινωνική δικτύωση, έχει μεταμορφώσει το πώς λειτουργούν τα εγκεφαλικά κέντρα που ελέγχουν την κοινωνική συμπεριφορά. Ακόμα και οι φίλοι που έχει κάποιος στο Facebook καθορίζουν πια την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον ενδορινικό φλοιό, μια περιοχή που γνωρίζει η επιστήμη πως έχει να κάνει με την αντιστοίχιση ονομάτων και προσώπων!

Πριν τη δικτύωση, οι άνθρωποι είχαμε λιγότερους φίλους και πιο δυνατούς δεσμούς μεταξύ μας. Ενώ τώρα που οι φίλοι έγιναν πολλοί αλλά οι σχέσεις τυπικές, ο εγκέφαλος είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί στις αλλαγές…

Πηγή


Μην ξεχνάτε την συμμετοχή σας (εγγραφή) στο φόρουμ μας, η οποία και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από το παρακάτω πλήκτρο…

(Αν έχετε ήδη λογαριασμό στο φόρουμ μας δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο εγγραφής)

Εγγραφή στην κοινότητά μας

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Το νέο Start menu των Windows 10X θα ονομάζεται “Launcher”, κάτι το οποίο…
 Για άλλη μια φορά, η RedMi-Xiaomi συνεργάζεται την 20th Century Fox για την…
Translate »