News by Xiaomi Miui Hellas
Roms

MIUI : Είναι το καλύτερο Android Skin που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς με πολλά προβλήματα σε διάφορες συσκευές

Ενώ το MIUI είναι από τα καλύτερα Skin που είναι διαθέσιμα στον κόσμο του Android, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η Xiaomi, και αυτό είναι η απόλυτη ασυνέπεια που υπάρχει μεταξύ των συσκευών της.


Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Xiaomi εξασφάλισε την τρίτη θέση στις παγκόσμιες αποστολές Smartphone, και τώρα βρίσκεται σε απόσταση απόσταση αναπνοής από την Apple η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Αυτά είναι σίγουρα καταπληκτικά νέα για την εταιρεία, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Xiaomi ξεκίνησε την διαδρομή της ως OEM Developer στο android και όχι ως κατασκευαστής Smartphone, δημιουργώντας ROMs με το δικό της Skin που ονομάζεται MIUI, και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με αυτό όλα τα smartphone που κατασκευάζει η εταιρεία μέχρι και σήμερα.

Το MIUI αρχικά απέκτησε τη φήμη ότι ήταν κάποιος κλώνος του iOS της Apple, λόγω των copycat εικονιδίων και της έλλειψης του συρταριού εφαρμογών, αλλά σταδιακά κατάφερε να μεταμορφωθεί σε ένα μοναδικό Skin, ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Από τότε οι “αντιγραφές” από το iOS της Apple έχουν μειωθεί κατά πολύ, αν και το Skin του MIUI εξακολουθεί να προκαλεί  διχαστικές απόψεις σχετικά με την εμφάνισή του.

Η Xiaomi συνέχισε να φέρνει πολλά ενδιαφέροντα ή εύχρηστα χαρακτηριστικά στο MIUI στα χρόνια που πέρασαν, και είδαμε να έρχονται σταδιακά πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως η επιλογή της προσβασιμότητας (Quick Ball), πολλά νέα θέματα του συστήματος με την δυνατότητα λήψης, τις εφαρμογές διαχείρισης του συστήματος (για τον καθαρισμό του χώρου αποθήκευσης κ.λπ.), τις διπλές εφαρμογές και την λειτουργία με το ένα χέρι.Πιο πρόσφατα, στο MIUI προστέθηκαν και τα Super Wallpapers, η λειτουργία Magic Clone στην εφαρμογή της κάμερας και μερικές νέες δυνατότητες απορρήτου (π.χ. η προστασία του πρόχειρου, η ασφαλής κοινή χρήση των φωτογραφιών) και άλλα πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και νέες λειτουργίες.

Όμως, παρά τα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που έχει το MIUI, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η Xiaomi, και αυτό είναι η απόλυτη ασυνέπεια που υπάρχει μεταξύ των συσκευών της και των διαφόρων Brand Name που έχει (RedMi – Poco).

 

O C Scott Brown από το Android Authority, εξέτασε το Poco F3 τον περασμένο μήνα και χαρακτήρισε την ειδική έκδοση του MIUI για τα Poco, ιδιαίτερα προβληματική (buggy) και ακατάστατη. Ο κατάλογος των προβλημάτων που αντιμετώπισε ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός ειδικά για ένα smartphone που είναι διαθέσιμο το 2021.

Διαπίστωσε πολλά προβλήματα, όπως οι τυχαίες επανεκκινήσεις, οι εξαφανίσεις/επανεμφανίσεις των  ειδοποιήσεων, ακόμη και προβλήματα κατά την εναλλαγή στον ρυθμό ανανέωσης από 120Hz σε 60Hz. Υπήρχαν επίσης και προβλήματα με τα animations, με εφαρμογές που καταρρέουν χωρίς λόγο, με τα πλήκτρα που υπάρχουν στις ειδοποιήσεις κειμένου, τα οποία ανοίγουν συνεχώς την ίδια την ειδοποίηση αντί να εκτελούν την ενέργεια που αναγράφεται πάνω στο πλήκτρο, αλλά και αρκετό bloatware και πολλές διαφημίσεις που υπάρχουν στο Skin.

Περιστασιακά, πολλά από αυτά τα προβλήματα υπήρχαν κυρίως στις πρώτες πρώιμες εκδόσεις του MIUI που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά από την επίσημη διάθεση των συσκευών, ωστόσο, ακόμη και μετά από αρκετές OTA ενημερώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στο MIUI, απέτυχαν να επιλύσουν πολλά από αυτά τα ζητήματα που διαπιστώθηκαν στο Poco F3.

Αυτά τα δεινά θα πρέπει να οπωσδήποτε να εξαλειφθούν στις επόμενες αναβαθμίσεις που θα κάνει η Xiaomi στο MIUI.

Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν και στο Mi 9T Pro, τα οποία τελικά διορθώθηκαν αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία της συσκευής.

Δυστυχώς, αυτή η γενική ασυνέπεια εξακολουθεί να επηρεάζει ορισμένα από τα Smartphones της Xiaomi ακόμη και πάνω από έξι μήνες μετά από την επίσημη κυκλοφορία των συσκευών, και κλασικό παράδειγμα είναι το Redmi Note 9, που εξακολουθεί να έχει διάφορα προβλήματα εδώ και μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, στο Redmi Note 9 υπάρχουν προβλήματα όπως με το πάγωμα της κάμερας, η οποία παγώνει για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά που τραβάτε διαδοχικές φωτογραφίες, και σας εμποδίζει να τραβήξετε περισσότερες λήψεις. Επίσης, η οθόνη ενεργοποιείται κάθε λίγα δευτερόλεπτα ενώ παίζει μουσική ή podcast,  η εφαρμογή Instagram διακόπτεται μετά την προβολή διαδοχικών ιστοριών, αλλά και η απάντηση στα μηνύματα μέσω της μπάρας ειδοποιήσεων δεν λειτουργεί σωστά, χάνοντας το μήνυμα που μόλις έχετε συνθέσει.

Η συσκευή έχει λάβει αρκετές ενημερώσεις από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, αλλά δυστυχώς αυτές οι ενημερώσεις δεν έχουν διορθώσει όλα τα σφάλματα που έχουν καταγραφεί, και μερικές φορές εισήγαγαν και νέα προβλήματα.

Ευτυχώς βέβαια αυτά τα προβλήματα με το MIUI δεν υπάρχουν σε όλες τις συσκευές τις εταιρείας, και στις περισσότερες από αυτές, τα όποια προβλήματα διαπιστώνονται, λύνονται σχεδόν αμέσως με τις αναβαθμίσεις μέσω OTA. Oι μόνες μεγάλες ανησυχίες που έχουμε συνήθως επικεντρώνονται στο bloatware και τις διαφημίσεις, με τις τελευταίες να είναι ένα θέμα για μια ακόμη φορά .

Δεν είναι σαφές ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία αυτής της ασυνέπειας, αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τo Hardware των συσκευών. Άλλωστε  το Poco F3 έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με το  Redmi Note 10,  και σε αυτή την συσκευή η έκδοση του MIUI που φοράει η συσκευή είναι καλά βελτιστοποιημένη και αντιμετωπίζει κανένα από τα προβλήματα που καταγράφηκαν στο Poco F3 ή κάποια άλλα σημαντικά σφάλματα ή προβλήματα.

Είτε πρόκειται για έλλειψη δοκιμών, βελτιστοποίησης ή άλλου παράγοντα, είναι καιρός η Xiaomi να διασφαλίσει ότι θα παρέχει ένα πιο συνεπές και απροβλημάτιστο λογισμικό σε όλες τις συσκευές της, και γνωρίζουμε ότι η Xiaomi είναι ικανή να προσφέρει μια σχετικά ομαλή και χωρίς σφάλματα εμπειρία χρήσης στο δικό της Skin.

H Xiaomi όντως έχει κάνει καταπληκτική δουλειά με το δικό της Skin (MIUI), προσφέροντας χαρακτηριστικά και λειτουργίες που δεν υπάρχουν σε άλλα Skin που έχουν κυκλοφορήσει άλλοι ΟΕΜ  κατασκευαστές Smartphone, αλλά δεν θα πρέπει να ξεκουραστεί στις δάφνες της.Ακόμη και κάποιοι OEM κατασκευαστές Smartphone που παραδοσιακά είχαν κακή φήμη για το λογισμικό τους, άρχισαν τώρα να έχουν μια ισχυρή παρουσία στο Android τα τελευταία δύο χρόνια, και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Oppo και η Vivo, οι οποίες ανακοίνωσαν μάλιστα την δέσμευση τους για μακρόχρονες ενημερώσεις του λειτουργικού στις συσκευές τους.

OPPO

Πρόσφατα είδαμε την LG και την HMD να ανακοινώνουν έως και τρία χρόνια ενημερώσεων στο Android  για τα δικά τους Smartphone. H Samsung ήταν η πρώτη εταιρεία εκτός από την Google, η οποία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για τρία χρόνια ενημερώσεων στο Android, και αυτή είναι η εταιρεία για την οποία η Xiaomi θα πρέπει να ανησυχεί.

Η Samsung λοιπόν, υπόσχεται τριετείς αναβαθμίσεις στις ναυαρχίδες της και σε επιλεγμένα Smartphones χαμηλού κόστους, που χρονολογούνται από την εποχή που κυκλοφόρησε η σειρά των Galaxy S10 και Note 10.  Με αυτή της την κίνηση, η Samsung δίνει στους κατόχους των συσκευών της το κίνητρο να παραμείνουν σε αυτήν, καθιστώντας πιο δύσκολο για άλλους OEM κατασκευαστές, όπως η Xiaomi, να κερδίσουν τους πελάτες της.

Και η Xiaomi βέβαια προσφέρει ενημερώσεις στο MIUI σε παλαιότερες συσκευές (μέχρι τα 3 έτη από την κυκλοφορία τους), αλλά αυτές συχνά δεν ενημερώνονται με την πιο πρόσφατη έκδοση του Android, κάτι το οποίο εκθέτει τις συσκευές σε κίνδυνο προβλημάτων λόγω της συμβατότητας των εφαρμογών.

Σε κάθε περίπτωση, η Xiaomi είναι σαφώς ικανή να προσφέρει πολλά περισσότερα στον κόσμο του Android μέσα από το MIUI που είναι ένα καταπληκτικό Skin, αρκεί όμως να διασφαλίσει ότι θα προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήσης η οποία θα είναι απαλλαγμένη από προβλήματα σε όλες τις συσκευές της, και φυσικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Για την αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κίνα που διαρκεί από την 1η…
To Samsung Galaxy S21 FE αναμένεται να λανσαριστεί σύντομα καθώς πρόσφατα εμφανίστηκε στην…
Translate »