News by Xiaomi Miui Hellas
Xiaomi

Xiaomi : Νέα πατέντα αποκαλύπτει ένα Smartphone με Rollable οθόνη και μηχανισμό ολίσθησης για την Selfie κάμερα

Η Xiaomi κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα μοναδικό smartphone με ευέλικτη οθόνη που μπορεί να μετακινηθεί προς τα κάτω μέσω φωνητικού ελέγχου, ώστε να εμφανίζεται η μπροστινή Selfie κάμερα.


Η Xiaomi καταφέρνει να μας παρουσιάζει καινοτόμα Smartphone σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το Mi Mix Alpha με την Surround οθόνη που διαθέτει, ήταν αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή και καινοτόμος συσκευή που παρουσιάστηκε από την εταιρεία.

Το διπλά αναδιπλούμενο Smartphone που παρουσίασε στην συνέχεια έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση. Στην Xiaomi φαίνεται ότι της αρέσει να πειραματίζεται με την εφαρμογή μιας ευέλικτης οθόνης στις επόμενες συσκευές της και δημιουργεί νέες δυνατότητες λειτουργίας, οι οποίες συνεπάγονται και μια εντελώς διαφορετική εμπειρία χρήστη.

Αυτή τη φορά η Xiaomi ερευνά τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός smartphone με ευέλικτη οθόνη, η οποία θα λειτουργεί μέσω ενός μηχανισμού ολίσθησης που θα κρύβει επίσης και την Selfie κάμερα.

Νέο Smartphone της Xiaomi με συρόμενη (Rollable) οθόνη

Το τμήμα της Xiaomi Mobile που εδρεύει στο Πεκίνο, έχει υποβάλει μια νέα αίτηση για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια «ηλεκτρονική συσκευή», η οποία δημοσιεύθηκε από το WIPO (Παγκόσμιο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας) και το USPTO (Γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών) στις 29 Οκτωβρίου 2020. Αυτή η αίτηση αφορά ένα νέο smartphone της Xiaomi με μεγάλη αναδιπλούμενη οθόνη ολίσθησης. Η οθόνη καλύπτει ολόκληρο το μέτωπο της συσκευής μέχρι το κάτω μέρος και ένα μεγάλο μέρος της πλάτης. Αυτό δίνει στο smartphone μια μοναδική και κομψή εμφάνιση.

Όλο το μπροστινό μέρος του κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας smartphone της Xiaomi αποτελείται ουσιαστικά από μια μεγάλη επιφάνεια οθόνης. Τα άκρα (Bezel) της οθόνης είναι πολύ ελάχιστα και με την πρώτη ματιά, δεν υπάρχει ορατή κάποια μπροστινή Selfie κάμερα ή κάποιος αισθητήρας.

Image Credits : LetsGoDigital & Sarang Sheth

Όμως μέσω ενός ειδικού μηχανισμού ολίσθησης, η εύκαμπτη οθόνη μπορεί να γλιστρήσει κατά 2 εκατοστά προς τα κάτω από το μέτωπο της συσκευής, και με την επέκταση της κυλιόμενης οθόνης, το σύστημα της μπροστινής Selfie κάμερας γίνεται πλέον ορατό. Ταυτόχρονα, η συσκευή μεγαλώνει στο κάτω μέρος για να προσφέρει τον χώρο που χρειάζεται η ευέλικτη οθόνη.

Για να γίνει αυτό εφικτό, η οθόνη έχει τοποθετηθεί πάνω σε έναν ειδικό βραχίονα, ο οποίος κινείται πάνω από μια ράγα ολίσθησης. Αυτό το ειδικό σύστημα ολίσθησης είναι τοποθετημένο στο κάτω μισό του μέρος του σώματος της συσκευής και επιτρέπει την ευέλικτη οθόνη να κινείται όποτε χρειάζεται να ανοίξει η Selfie κάμερα.

Image Credits : LetsGoDigital & Sarang Sheth

Για να απεικονίσει τη νέα πατενταρισμένη τεχνολογία της Xiaomi, ο γραφίστας Sarang Sheth , σε συνεργασία με τo LetsGoDigital, σχεδίασε μια σειρά από Renders της συσκευής που βασίζονται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Xiaomi. Ο Sarang είναι ο αρχισυντάκτης στο Yanko Design , ένα σεβαστό διαδικτυακό περιοδικό που εστιάζει κυρίως στο μοντέρνο, βιομηχανικό σχεδιασμό. Στις 3D εικόνες (Render) που βλέπουμε, το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας smartphone της Xiaomi είναι ορατό τόσο στην πιο συμπαγή του μορφή όσο και στην εκτεταμένη θέση.

O μηχανισμός ολίσθησης θα λειτουργεί και με φωνητική εντολή

Ο μηχανισμός ολίσθησης μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους. Ο χρήστης μπορεί να αγγίξει την οθόνη και η ευέλικτη οθόνη θα αρχίσει να κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Επιπλέον, o μηχανισμός ολίσθησης μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητικές εντολές, όπως αναφέρεται στην εκτενή τεκμηρίωση.

Μόλις επεκταθεί η οθόνη, το σύστημα της Selfie κάμερας γίνεται ορατό. Μαζί με την Slefie κάμερα, πάνω στο ίδιο module ενσωματώνεται και ο αισθητήρας φωτισμού περιβάλλοντος, ο αισθητήρας προσέγγισης  και dot projector.

Η οθόνη συγκρατείται στη θέση της με δύο (ηλεκτρο) μαγνήτες, έτσι ώστε να μην μπορεί να κινηθεί ακούσια. Η τοποθέτηση των μαγνητών διασφαλίζει ότι η οθόνη μπορεί να ανοίξει και να κλείσει αυτόματα μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο.

Image Credits : LetsGoDigital & Sarang Sheth

Mi Mix smartphone με δεύτερη οθόνη στην πλάτη

Η οθόνη που επεκτείνεται στην πλάτη της συσκευής είναι αρκετά μικρότερη σε μέγεθος από την μπροστινή οθόνη. Αυτό αφήνει αρκετό χώρο στην κορυφή για να τοποθετηθεί το Module πάνω στο οποίο θα είναι τοποθετημένη η διάταξη με σύστημα κύριας κάμερας. Αυτό που βλέπουμε στο τρισδιάστατο Render, είναι μια τετραπλή κάμερα, παρόμοια με αυτή του Mi 10T Pro, ωστόσο, η Xiaomi μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο διαφορετικό σύστημα κάμερας για την συσκευή.

Επειδή υπάρχει μεγάλη επιφάνεια οθόνης και στο πίσω μέρος της συσκευής, θεωρητικά δεν είναι απαραίτητη η χρήση της μπροστινής Selfie κάμερας και θα μπορείτε επίσης να τραβήξετε selfies με την κύρια κάμερα, με την οθόνη που υπάρχει στην πλάτη της συσκευής να λειτουργεί ως και σκόπευτρο. Η τεχνολογία που εφαρμόζει στην συγκεκριμένη συσκευή η Xiaomi φαίνεται να είναι αρκετά περίπλοκη και δαπανηρή λύση. Επιπλέον, ένα ειδικό σύστημα ολίσθησης της οθόνης θα απαιτήσει πολύ χώρο σε ένα  ήδη τόσο συμπαγές σώμα της συσκευής.

Ωστόσο δεν παύει να είναι μια ξεχωριστή καινοτομία και μπορεί να θεωρηθεί ως μια αναπτυγμένη παραλλαγή του Xiaomi Mi Mix 3. Το Mi Mix 3 όπως θα θυμάστε ήταν εξοπλισμένο και αυτό με έναν μαγνητικό μηχανισμό ολίσθησης, πίσω από τον οποίο κρύβεται η μπροστινή κάμερα, αλλά σε εκείνο το μοντέλο δεν υπήρχε κάποια ευέλικτη οθόνη, και τα δύο ξεχωριστά τμήματα του τηλεφώνου απλά γλιστρούσαν το ένα πάνω από το άλλο.

Image Credits : LetsGoDigital & Sarang Sheth

Προς το παρόν, ελάχιστα είναι γνωστά για τον διάδοχο του Mi Mix 3 (5G) που κυκλοφόρησε το 2018/2019. Το Xiaomi Mi Mix 4 αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα φέτος και θα είναι αναμφίβολα ένα μια ακόμη καινοτόμος συσκευή της Xiaomi που θα μας εντυπωσιάσει, αλλά οι προδιαγραφές του δεν είναι ακόμη γνωστές.

Το Mi Mix 4 μπορεί να είναι το πρώτο smartphone Xiaomi στο οποίο η κάμερα selfie κάμερα θα είναι τοποθετημένη κάτω από την οθόνη (UDC κάμερα). Στα μέσα του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω στην τεχνολογία UDC κάμερας 3ης γενιάς. Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Image Credits : LetsGoDigital & Sarang Sheth

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιγράφει επίσης μια δεύτερη παραλλαγή της συσκευής. Αυτή τη φορά η ευέλικτη οθόνη δεν μπορεί να μετακινηθεί προς τα κάτω, αλλά προς τα δεξιά. Για αυτή την συσκευή επιλέχθηκε ένα σύστημα κάθετης κάμερας, και φαίνεται να είναι ένα κάποια παραλλαγή του Mi Mix Alpha. Σε αυτήν την περίπτωση, η οθόνη συνεχίζει να επεκτείνεται στη δεξιά πλευρά του σώματος και καλύπτει περίπου το 75% της πλάτης.

Το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταθέσει δύο διαφορετικές παραλλαγές σχεδιασμού για την ίδια συσκευή χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία, είναι κάτι που το συνηθίζει η εταιρεία. Το ίδιο συνέβη  για παράδειγμα, με τα Rollable Smartphone της Xiaomi που αναφέραμε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Image Credits : LetsGoDigital & Sarang Sheth

Τώρα, το αν η Xiaomi θα εφαρμόσει αυτή τη νέα πατενταρισμένη τεχνολογία σε κάποια συσκευή που θα γίνει διαθέσιμη στην αγορά, είναι ακόμη άγνωστο. Αλλά εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι αυτή η συσκευή θα τοποθετηθεί στη σειρά του Mi Mix. Σίγουρα αναμένουμε να δούμε πολλά καινοτόμα προϊόντα από τη Xiaomi και φέτος. Για παράδειγμα, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες,  ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τουλάχιστον 3 αναδιπλούμενα Smartphone κατά το 2021.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας !

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram !

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Φαίνεται πως οι νέοι Exynos SoC της Samsung με GPU της AMD δε…
Σήμερα και αρκετές ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του τηλεφώνου, έχει διαρρεύσει…
Translate »