News by Xiaomi Miui Hellas
Αρχική Σελίδα » Όλα τα νέα » Νέα » TEMU : Είναι ασφαλής; – Τι πρέπει να ξέρετε πριν «ψωνίσετε σαν δισεκατομμυριούχος»
Νέα

TEMU : Είναι ασφαλής; – Τι πρέπει να ξέρετε πριν «ψωνίσετε σαν δισεκατομμυριούχος»

Temu-Logo

Η Temu, ο δυτικός βραχίονας του κινεζικού διαδικτυακού γίγαντα λιανικής πώλησης Pingduoduo, δίνει ουσιαστικά στους αγοραστές την ευκαιρία να αγοράζουν απευθείας από τους κινέζους προμηθευτές


Αν είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή χρησιμοποιείτε το Google Shopping, το πιθανότερο είναι να έχετε βομβαρδιστεί με διαφημίσεις για την Temu, μια κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στη Δύση : Έξι δολάρια για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή για δέκα δολάρια.

Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας των ειδών, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια, και του αριθμού των προσφορών που σπάνε τις τιμές, πολλοί δυτικοί που έχουν κουραστεί από τον πληθωρισμό έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα, σε τέτοιο βαθμό που η Temu είναι η εφαρμογή αγορών με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι άλλοι αμφιβάλλουν για το τι σηματοδοτεί η άνοδος της Temu όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και για το αν το κατάστημα είναι πραγματικά νόμιμο.

Ποια είναι η Temu;

Η Temu, ο δυτικός βραχίονας του κινεζικού διαδικτυακού γίγαντα λιανικής πώλησης Pingduoduo, δίνει ουσιαστικά στους αγοραστές την ευκαιρία να αγοράζουν απευθείας από τους κινέζους προμηθευτές. Προσφέρει επίσης στους χρήστες την ευκαιρία να κερδίσουν μονάδες για χρήματα από μελλοντικές αγορές, είτε μέσω παιχνιδιών είτε ενθαρρύνοντας άλλους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα.

«Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα και πολλές κριτικές πελατών δεν είναι θετικές» προειδοποιεί ο Φιλ Μανκάστερ της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η ιστοσελίδα έχει μόλις 2,5/5 βαθμολογία από τους επισκέπτες του Better Business Bureau (BBB) των ΗΠΑ, ενώ το ένα τρίτο των αξιολογήσεων στο Trustpilot έχει βαθμολογία μόνο ένα αστέρι. Οι χρήστες επικρίνουν συχνά την Temu για spam στα εισερχόμενα, δυσκολία στη λήψη επιστροφών και για αντικείμενα που φτάνουν σε κακή κατάσταση ή καθόλου. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη χρήση πιθανής καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού των προϊόντων.

Επίσης, αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία κατηγόρησε την Temu και τον επίσης κινεζικό λιανοπωλητή Shein για πιθανούς κινδύνους όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, γεγονός που μπορεί να φέρει τον απόηχο των ανησυχιών που περιβάλλουν εδώ και καιρό τις πρακτικές δεδομένων που ακολουθεί το TikTok, μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλής διαδικτυακή υπηρεσία κινεζικών συμφερόντων.

Βεβαίως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Temu είναι μια ιστοσελίδα εξαπάτησης. Ωστόσο, οι απατεώνες πάντοτε θα στρέφονται στα μέρη όπου υπάρχουν χρήστες, και αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξουν τον Κινέζο λιανοπωλητή με το πορτοκαλί λογότυπο προκειμένου να παραπλανήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές.

Οι 5 μεγαλύτερες απάτες σε σχέση με την Temu

Σύμφωνα με τον Μανκάστερ της ESET αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που έχουν εντοπιστεί στην Temu:

Γυμνές φωτογραφίες διάσημων

Αν θέλετε να κερδίσετε μετρητά ή ανταμοιβές που μπορούν να εξαργυρωθούν κατά τις αγορές σας με την Temu, μπορείτε να το κάνετε παρακινώντας άλλους να εγγραφούν και εισάγοντας το σχετικό κωδικό παραπομπής που σας έδωσαν. Ωστόσο, οι απατεώνες έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να υποκλέψουν αυτούς τους κωδικούς παραπομπής. Μια μέθοδος είναι η ανάρτηση πονηρών φωτογραφιών μιας διασημότητας (π.χ. στο Twitter, στο TikTok κ.λπ.) με ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που υπονοεί ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γυμνές φωτογραφίες αν βάλουν τον κωδικό παραπομπής της Temu. Φυσικά, δεν υπάρχουν φωτογραφίες και ο απατεώνας απλώς συγκεντρώνει περισσότερες ανταμοιβές.

Οφέλη στα παιχνίδια Fortnite/Roblox

Μια παρόμοια τακτική είναι η εξής: ο απατεώνας θα ανεβάσει ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζει ότι οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια δωρεάν δωροκάρτα Roblox Robux, που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν αναβαθμίσεις για τα avatar τους ή να αγοράσουν ειδικές ικανότητες στην ιστοσελίδα. Το μόνο που πρέπει να κάνουν για να διεκδικήσουν την ανταμοιβή είναι να βάλουν τον κωδικό παραπομπής της Temu. Ένα άλλο δημοφιλές δέλεαρ είναι η προσφορά σπάνιων skins του παιχνιδιού Fortnite. Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει βεβαίως καμία προσφορά. Ο απατεώνας απλώς εκμεταλλεύεται την περιέργεια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πλαστά προϊόντα

Παρότι η αδελφή εταιρεία της Temu, η Pingduoduo, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τίτλο “Πασίγνωστες αγορές για παραποιημένα προϊόντα και πειρατεία”, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Temu διαθέτει παραποιημένα προϊόντα. Έχουν όμως υπάρξει αναφορές για αντίγραφα προϊόντων που κινούνται κοντά στα όρια της παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χωρίς όμως να τα ξεπερνούν. Εάν ένας χρήστης πληκτρολογήσει μια αναζήτηση, για παράδειγμα, για ένα προϊόν της Apple, μπορεί να του παρουσιαστούν ομοειδή προϊόντα σε ένα κλάσμα της τιμής.

Για τον ανυποψίαστο αγοραστή που δεν είναι εξοικειωμένος με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να σκεφτεί σοβαρά και να αλλάξει γνώμη για το προιόν που ήθελε αρχικά να αγοράσει.

Εμπορικά προϊόντα από διασημότητες

Μια άλλη απάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκμεταλλεύεται τη δύναμη έλξης της Temu περιλαμβάνει ψεύτικες αναρτήσεις από διασημότητες που παριστάνουν ότι έχουν εμπορική συνεργασία με την κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο τελικός στόχος και εδώ είναι να πειστούν οι θαυμαστές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να πληκτρολογήσουν τον κωδικό παραπομπής προκειμένου να αγοράσουν εκπτωτικά προϊόντα που υποστηρίζει ο celebrity. Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία και οι κωδικοί απλώς αποφέρουν στον απατεώνα περισσότερα μετρητά/προνόμια από την Temu.

Απάτες με εκπτώσεις 90%

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται τεράστιες εκπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Temu-. Θα χρησιμοποιήσουν κλασικές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία αίσθησης επείγοντος με προσφορές περιορισμένου χρόνου και καταπληκτικές ευκαιρίες. Όμως, κάνοντας κλικ θα σας μεταφέρουν σε μια ιστοσελίδα phishing, όπου οι απατεώνες θα συλλέξουν τα στοιχεία της κάρτας σας. Τώρα έχουν τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να παραλάβετε ποτέ την παραγγελία σας.

Πως να μείνετε ασφαλείς στην πλατφόρμα Temu

Προς τιμήν της, η Temu ενισχύει την ασφάλειά της, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ανταμοιβής σφαλμάτων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταπολεμήσει και τις απάτες, λέει ο Φιλ Μανκάστερ της ESET. Πρόσφατα κέρδισε προκαταρκτικά δικαστικά μέτρα στις ΗΠΑ κατά ιστοσελίδων phishing. Ωστόσο, πρέπει επίσης να είστε σε εγρήγορση και να θυμάστε αυτές τις συμβουλές ασφαλείας:

  • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε διαφημίσεις.
  • Αν θέλετε να ελέγξετε μια προσφορά Temu που διαφημίζεται στο διαδίκτυο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ανεξάρτητα.
  • Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία πληρωμής σας στο λογαριασμό σας. Επίσης, ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ώστε ο λογαριασμός σας να προστατεύεται με κάτι περισσότερο από έναν κωδικό πρόσβασης. Η Temu προσφέρει τώρα 2FA με SMS, το οποίο, αν και δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο ασφαλές όσο τα κλειδιά ασφαλείας υλικού ή ακόμη και οι ειδικές εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας για κινητά, είναι καλύτερο από το τίποτα.
  • Μην υποκύψετε σε προσφορές που σας ζητούν να πληκτρολογήσετε κωδικό παραπομπής στην Temu – ειδικά σε αυτές που περιλαμβάνουν διάσημους.
  • Να εξετάζετε πάντα προσεκτικά τι αγοράζετε για να αποφύγετε την απογοήτευση στη συνέχεια.
  • Η Temu προσφέρει ειδικές προσφορές και χαμηλές τιμές. Αλλά οι τεράστιες εκπτώσεις σε όλους τους τομείς θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι απάτη. Ελέγξτε στο διαδίκτυο για να δείτε αν κάποιος άλλος έχει κάνει αναφορά.

Γενικότερα, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόσα δεδομένα αποκαλύπτετε και τι είδους δικαιώματα παραχωρείτε στην εφαρμογή Temu ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθούν ορισμένα μέτρα που είναι εύκολο να εφαρμόσετε, αν ανησυχείτε σοβαρά για την αποκάλυψη πολλών προσωπικών σας δεδομένων στην Temu ή σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και αγορές.

  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τις αγορές σας από την ιστοσελίδα της πλατφόρμας και όχι από την εφαρμογή της.
  • Αποφύγετε τη σύνδεση στην Temu χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη σύνδεσή του με άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.
  • Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες μίας χρήσης ή υπηρεσίες πληρωμής όπως το PayPal, ώστε να αποφύγετε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η παραβίαση των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας.
  • Αποστείλετε την παραγγελία σας σε ταχυδρομική θυρίδα αντί για τη διεύθυνση του σπιτιού σας.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ιστοσελίδα παραπλανάει, οι απατεώνες μπορούν να προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν τους αγοραστές.

Σας συμβουλεύουμε να είστε προσεκτικοί κάθε φορά που κάνετε τις ηλεκτρονικές σας αγορές εκεί.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!  (Αγγλική έκδοση ΕΔΩ)

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Fish 9 Φεβρουαρίου 2024 at 12:22

Σχετικά με ιστοσελίδες phishing, ένας πάρα πολύ απλός τρόπος για να προστατευτεί κάποιος είναι να χρησιμοποιεί την εφαρμογή και μόνο. Αρχάριοι χρήστες εύκολα δεν θα προσέξουν ένα περίεργο url ή διεύθυνση email, οπότε κατά την ταπεινή μου γνώμη, καλύτερα να μείνουν στην εφαρμογή. Και προσφορές θα τους πετάει κι απ’όλα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις προσφορές περιορισμένου χρόνου, πιθανολογώ ότι υπάρχουν “one time only” προσφορές στην πλατφόρμα. Τουλάχιστον στο AliExpress θα σου πετάξει μια πραγματικά καλή προσφορά, την οποία αν δεν αγοράσεις εκείνη την στιγμή και φύγεις από την σελίδα δεν θα την ξανά βρεις για ένα ικανό διάστημα ό,τι και να κάνεις (αν θα την ξανά βρεις at all that it…). Τέτοιες προσφορές δεν αναφέρονται ως προσφορές one time only ή κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύω είναι τεχνικές του AliExpress (όπως φαντάζομαι και του Temu), για να δημιουργήσουν ενεργά ένα αίσθημα επείγοντος στον υποψήφιο αγοραστή με συνέπειες αν χάσει την προσφορά…
Οι συνέπειες είναι το αίσθημα της απώλειας και η ενίσχυση του αισθήματος του επείγοντος στην επόμενη προσφορά η οποία στη
προκειμένη περίπτωση μπορεί να μην είναι one time only, αλλά ο αγοραστής δεν το ξέρει αυτό και φοβάται να μην την χάσει αν ενδιαφέρεται έστω και λίγο, προχωρώντας έτσι σε πιθανόν βιαστικές αγορές.
Απ’ότι φαίνεται οι απατεώνες έχουν πλέον πάρει μυρωδιά της ψυχολογικής ευαλωτότητας των αγοραστών και αξιοποιούν την κατάσταση υπέρ τους.
Εδώ λοιπόν, εγώ ταπεινά θα προτείνω να μην βιάζεστε… Αν κοιτάτε κάτι εδώ και μέρες/εβδομάδες και το θέλετε πολύ, αλλά η τιμή σας κρατάει λίγο πίσω και μια πολύ καλή προσφορά πέσει μπροστά σας, εφόσον βρίσκεστε σε ασφαλές περιβάλλον (πχ την επίσημη εφαρμογή), go for it.
Τουλάχιστον 8 out of 10 δεν το χρειάζεστε πραγματικά αυτό που θέλατε και μάλλον θα το παρατήσετε λίγο αργότερα, αλλά… τέσπα…
Μην είστε υπερβολικά παρορμητικοί στις αγορές σας… Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουμε ό,τι γυαλίζει… Και η υπερβολική παρορμητικότητα είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμη, πλέον κι από απατεώνες… Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε μια τρομερή προσφορά, σταθείτε λίγο και σκεφτείτε…

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε ένα Review

Xiaomi Miui Hellas
Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Το Epic Games Store μας προσφέρει ένα - δύο δωρεάν παιχνίδια κάθε εβδομάδα,…