News by Xiaomi Miui Hellas
Αρχική Σελίδα » Όλα τα νέα » Οδηγοί » Οδηγός: Game Streaming από PC σε Android συσκευές
Οδηγοί

Οδηγός: Game Streaming από PC σε Android συσκευές

Ένας σχετικά απλός τρόπος να χρησιμοποιήσετε το PC και τις Android συσκευές σας σαν κονσόλες μέσω του Game Streaming.


Υπάρχουν αρκετές φορές που ενώ κάθομαι και περνάω την ώρα μου παίζοντας κάποιο παιχνίδι στο PC, θα ήθελα να έχω την άνεση να αράζω στον καναπέ ή στο κρεβάτι μου και να μπορώ να ευχαριστιέμαι κάποιους απαιτητικούς τίτλους χωρίς να είμαι μονίμως πάνω σε μια καρέκλα.

Κάποιος θα έλεγε “Οι κονσόλες ήδη προσφέρουν μια τέτοια εμπειρία…” ή “PS5, Switch δεν έχεις; Steam Deck μήπως;” και δεν λέω, καλά όλα αυτά.

Παραμένω όμως να έχω μια μεγάλη γκάμα παιχνιδιών στο PC μου και δεν έχω στην κατοχή μου κάποια κονσόλα. Βασικά, δεν ήμουν ποτέ άτομο το οποίο το ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι κονσόλες. Πόσο μάλλον όταν έχεις ένα PC το οποίο τις ξεπερνάει κατά πολύ σε δυνατότητες.

Θα μπορούσα να κάνω ολόκληρη διαδικασία και να μεταφέρω το PC στην τηλεόραση αλλά… που να βγάζω καλώδια, να μεταφέρω το κουτί, να συνδέω HDMI και μετά ολόκληρη η διαδικασία από την αρχή για να μεταφέρω το PC πάλι πίσω στο γραφείο.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω λοιπόν, κάθισα και έψαξα κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Moonlight & Sunshine – Game Streaming Apps

Πολλοί από εσάς ίσως γνωρίζουν τον όρο streaming.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ο παραπάνω όρος, με λίγα απλά λογάκια, είναι η δυνατότητα να προβάλεις βίντεο και ήχο από μια συσκευή σε μια άλλη.

Για παράδειγμα, βλέπω εγώ ένα βίντεο μέσω YouTube στο κινητό ή το PC μου και το προβάλω εκείνη την στιγμή στην τηλεόραση μου.

Κάπου εδώ, έρχεται το Moonlight και το Sunshine.

Αυτές οι δύο εφαρμογές, μου παρέχουν την δυνατότητα να προβάλω το περιεχόμενο του PC μου, στη τηλεόραση ή το smartphone ενώ ταυτόχρονα να μπορώ να το χειριστώ μέσω αυτών.

Είναι ένα πράγμα σαν το Chromecast αλλά κυρίως αυτές οι εφαρμογές είναι εξειδικευμένες και φτιαγμένες για χαμηλό latency streaming και gaming σε όσο πιο υψηλή ανάλυση εικόνας γίνεται.

Το Sunshine συγκεκριμένα, έχει τον ρόλο του server. Είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε σύνδεση θα γίνεται πάνω στο PC από συσκευές με το Moonlight και είναι επίσης υπεύθυνο για την εκπομπή βίντεο και ήχου σε αυτές.

Sunshine is a self-hosted game stream host for Moonlight. Offering low latency, cloud gaming server capabilities with support for AMD, Intel, and Nvidia GPUs for hardware encoding.

Το Moonlight είναι η εφαρμογή μέσω της οποίας γίνεται η σύνδεση της συσκευής σε Sunshine server. Είναι επίσης υπεύθυνη για την προβολή βίντεο και ήχου που δέχεται από τον αντίστοιχο Sunshine server.

Moonlight allows you to play your PC games on almost any device, whether you’re in another room or miles away from your gaming rig.

Αυτά σε πολύ βασικό επίπεδο, με πολύ απλά λόγια, για το πως δουλεύουν αυτές οι δύο εφαρμογές.

Το Moonlight είναι επίσης διαθέσιμο σε πολλές άλλες συσκευές αλλά εμείς θα εστιάσουμε κατά κύριο λόγο σε Android συσκευές στο συγκεκριμένο άρθρο. Η διαδικασία στησίματος δεν θα πρέπει να διαφέρει πολύ μεταξύ των άλλων συσκευών.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές τις δύο εφαρμογές, μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω συνδέσμους:

1) Μερικά βασικά πράγματα που θα χρειαστούμε

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το τι θα χρειαστούμε:

 1. Μια συσκευή η οποία να υποστηρίζει την εφαρμογή Moonlight
 2. Ένα καλό PC στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση του Sunshine και πληρεί τις παρακάτω προδιαγραφές
 3. Η συσκευή και το PC που θα περαστεί το Moonlight και το Sunshine αντίστοιχα να είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο (ιδανικά μέσω Ethernet για να μην υπάρχουν θεματάκια με lag και delay)
 4. (Προαιρετικό για τα smartphone λόγω αφής) Πληκτρολόγιο & Ποντίκι ή Game Controller συνδεδεμένο στη συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε το Moonlight

Ωραία, αφού λοιπόν σιγουρέψουμε πως έχουμε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να ξεκινήσουμε.

2) Βήμα-βήμα πως θα τα στήσουμε όλα

 1. Στο Android smartphone ή στην Android Smart TV μας κατεβάζουμε το Moonlight μέσω του Play Store
  Moonlight Game Streaming
  Moonlight Game Streaming
  Developer: Cameron Gutman
  Price: Free
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
  • Moonlight Game Streaming Screenshot
 2. Στο PC από το οποίο θέλουμε να κάνουμε stream κατεβάζουμε και κάνουμε εγκατάσταση το Sunshine από τον παρακάτω σύνδεσμο:
  https://github.com/LizardByte/Sunshine/releases/latest
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατεβάζουμε την έκδοση που αντιστοιχεί στο λειτουργικό μας σύστημα
  Π.χ. για Windows, κατεβάζουμε το sunshine-windows-installer.exe
 3. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση το Sunshine λογικά θα πρέπει να τρέχει ήδη

   • Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του και “Open Sunshine”
   • Θα μας πετάξει σε μια νέα καρτέλα στον browser που χρησιμοποιούμε
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο browser μπορεί να το δει σαν απειλή αλλά είναι απολύτως ασφαλές

   • Μετά στη νέα καρτέλα βάζουμε το username και τον κωδικό που επιθυμούμε όπως στην παρακάτω εικόνα

  • Αφού το κάνουμε αυτό, περιμένουμε μερικά δεύτερα και θα μας ζητήσει να εισάγουμε τα παραπάνω στοιχεία που βάλαμε.
  • Αφού το κάνουμε και αυτό, μας πετάει στο κεντρικό μενού του Sunshine. Από τις πάνω επιλογές που έχει το μενού, διαλέγουμε το PIN, το αφήνουμε εκεί και προχωράμε στο Moonlight για να ξεκινήσουμε το streaming από το PC.
 4. Ανοίγουμε το Moonlight στη συσκευή που το κατεβάσαμε και αν τα έχουμε στήσει όλα σωστά, πρέπει να εμφανιστεί το PC στο οποίο έχουμε ανοιχτό το Sunshine όπως στη δικιά μου περίπτωση στη παρακάτω εικόνα

  • Κάνουμε κλικ πάνω στο PC μας και θα μας ζητήσει να εισάγουμε ένα PIN στο Sunshine
  • Εισάγουμε αυτό το PIN στο Sunshine που αφήσαμε ανοιχτό στο προηγούμενο βήμα
  • Διαλέγουμε την επιφάνεια εργασίας (DESKTOP) από το Moonlight και είμαστε έτοιμοι

Πλέον, μπορούμε να κάνουμε stream από το PC μας σε όποια συσκευή επιθυμούμε (αρκεί να υποστηρίζεται το Moonlight από αυτήν).

3) Μερικές έξτρα ρυθμίσεις

Μπορούμε μέσα από την εφαρμογή του Moonlight να πειράξουμε μερικές έξτρα ρυθμίσεις (από το γραναζάκι πάνω αριστερά πριν συνδεθούμε στο PC) όπως την ανάλυση εικόνας που επιθυμούμε, το framerate, το bitrate του βίντεο κοκ.

Μπορείτε να παίξετε λίγο με τις επιλογές αυτές και να βρείτε τι είναι πιο σταθερό και ευχάριστο για εσάς. Αυτά εξαρτώνται πάντα από τις συνθήκες του δικτύου σας.

Στην δικιά μου περίπτωση, βάζω κατά κύριο λόγο τις παρακάτω ρυθμίσεις:

 • Video Resolution στα 1080p
 • Video Frame Rate στα 60 FPS
 • Video Bitrate στα 30.0 Mbps
 • Video Frame Pacing στο Prefer Lowest Latency

Ωστόσο, ξανα αναφέρω ότι αυτές οι επιλογές είναι για τις δικές μου συνθήκες δικτύου και μπορεί για εσάς να μην είναι ιδανικές.

Σημείωση για τις κινητές συσκευές

Στις ρυθμίσεις του Moonlight, υπάρxει η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τα on-screen controls σε περίπτωση που δεν έχουμε κάποιο game controller στη διάθεση μας.

Τικάρουμε την επιλογή στην παρακάτω εικόνα και είμαστε έτοιμοι.

Εμπειρία του Game Streaming & συμπεράσματα

Μετά από πολλές ώρες gaming που είχα, από PC σε PC, PC σε Android TV Box και PC σε Android Smartphone, μπορώ με σιγουριά να πω ότι η εμπειρία μου ήταν αρκετά ευχάριστη και καλύτερη απ’οτι περίμενα.

Το PC από το οποίο έκανα stream είχε τα εξής specs:

 • GPU: AMD Radeon RX 6600 8GB VRAM
 • CPU: AMD Ryzen 5 5600X @ 3.7Ghz – 6 cores/12 threads

Υπήρξαν μερικές στιγμές που υπήρχαν μερικά στιγμιαία stutters (τα κακά της Wi-Fi σύνδεσης) αλλά πιστεύω ότι αν και οι δύο συσκευές είναι συνδεδεμένες με Ethernet καλώδιο στο router, λογικά αυτά τα stutters θα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Όσον αφορά το latency/delay, τα πράγματα εδώ διαφέρουν. Τι εννοώ με αυτό…

 • Από PC σε Android TV Box
  Εκεί η εμπειρία μου με το latency/delay ήταν η χειρότερη.
  Σε αυτό πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο ευθύνεται η τελεόραση επειδή είναι παλιό μοντέλο.
  Το συγκεκριμένο delay το παρατηρούσα και σε άλλα σημεία εκτός Moonlight (όπως το Menu του TV Box), πράγμα που υποδεικνύει ότι δεν φταίει ούτε η σύνδεση αλλά ούτε το TV Box.
 • Από PC σε Android Smartphone
  Το latency/delay ήταν σχεδόν αμελητέο. Κυρίως ήταν αισθητό όταν απομακρυνόμουν από το Access Point (Router) στο οποίο ήμουν συνδεδεμένος με το κινητό ή όταν υπήρχε πολύ κίνηση και “θόρυβος” εκεινή την στιγμή στο όλο δίκτυο, απολύτως φυσιολογικό.
 • Από PC σε PC
  Παρόμοια εμπειρία με το smartphone καθώς το PC στο οποίο έτρεχα το Moonlight, ήταν και αυτό συνδεδεμένο με Wi-Fi.

Στο θέμα ποιότητας της εικόνας, δεν είχα κανένα παράπονο. Έπαιζα τίτλους όπως Elden Ring, The Last Of Us Part 1 και Baldur’s Gate 3. Η εικόνα μπορεί να χαλούσε για λίγο αλλά έστρωνε σχεδόν αμέσως.

Ίσως με μερικές τροποποιήσεις, στις ρυθμίσεις του Sunshine συγκεκριμένα, να μπορεί να γίνει κάποια επιπλέον βελτιστοποίηση.

Δεν γνωρίζω ακόμα όμως πως ακριβώς δουλεύουν αυτές και δεδομένου ότι ήμουν καλυμμένος από την εμπειρία που μου παρείχαν οι αρχικές ρυθμίσεις, δεν πείραξα κάτι.

Για όποιον θέλει να ψαχτεί παραπάνω όμως, έχει αρκετά πραγματάκια που μπορούν να πειραχτούν όπως, να υπάρχει περισσότερη έμφαση στο χαμηλό latency παρά την εικόνα, ελάχιστα thread που θα χρησιμοποιεί το sunshine κοκ… υπάρχουν πολλά, δεν θα εμβαθύνω σε αυτά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ σχετικά με τις διάφορες ρυθμίσεις που έχει το Sunshine σε περίπτωση που θελήσετε να φτιάξετε ένα δικό σας περιβάλλον με τις δικές σας τροποποιήσεις.

Πάντως, για τον κόπο (που για εμένα προσωπικά ήταν 5 λεπτά υπόθεση να τα στήσω όλα), ήμουν αρκετά ευχαριστημένος με τα πάντα.

Σίγουρα λιγότερο χρονοβόρο και κουραστικό από το να μεταφέρω το PC στο σαλόνι και το αντίστροφο.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει καλό PC και θέλει να το αξιοποιήσει είτε από το κινητό του ή από την Smart TV του. Τουλάχιστον, να το δοκιμάσει γιατί ιδιαίτερο κόπο δεν έχει στο στήσιμο.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!  (Αγγλική έκδοση ΕΔΩ)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε ένα Review

Xiaomi Miui Hellas
Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Σήμερα στο App Store της Apple, μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν το Alice…