News by Xiaomi Miui Hellas
Αρχική Σελίδα » Όλα τα νέα » Οδηγοί » Πως ο κρύος καιρός “σκοτώνει” την μπαταρία του τηλεφώνου σας (Οδηγίες και συμβουλές)
Οδηγοί

Πως ο κρύος καιρός “σκοτώνει” την μπαταρία του τηλεφώνου σας (Οδηγίες και συμβουλές)

guide-logo

Τώρα που έρχεται σε λίγο ο χειμώνας, ας δούμε πως μπορείτε να αποτρέψετε την εξάντληση της μπαταρίας σε κρύο καιρό!


Θα έχετε ίσως παρατηρήσει πώς η μπαταρία του τηλεφώνου σας αδειάζει πιο γρήγορα κατά τους χειμερινούς μήνες, και γενικά είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές και ο κρύος καιρός ποτέ δεν πάνε πολύ καλά μεταξύ τους.

Γιατί ο κρύος καιρός αδειάζει την μπαταρία του τηλεφώνου σας πιο γρήγορα;

Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται ότι η μπαταρία του τηλεφώνου λειτουργεί μέσω αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων, και η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει ή σταματά εντελώς αυτή την χημική αντίδραση.

Το τηλέφωνο τροφοδοτείται από τη χρήση φορτισμένων σωματιδίων ιόντων λιθίου. Σε μια κρύα μέρα αυτά τα σωματίδια συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση καθώς κινούνται σε όλη την μπαταρία για να τροφοδοτήσουν με την ενέργεια που χρειάζεται το τηλέφωνο. Και καθώς αυτά τα φορτισμένα σωματίδια επιβραδύνονται ή κολλάνε, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει κατακόρυφα.Η θερμοκρασία που περιγράφει τη μέση κινητική ενέργεια των μορίων μέσα σε ένα υλικό ή σε ένα σύστημα (μετρούμενη σε Κελσίου, Κέλβιν, Φαρενάιτ ή Ράνκιν) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συσκευή σας.

Σε μοριακό επίπεδο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ταυτόχρονα και περισσότερη μοριακή κίνηση και δραστηριότητα. Αυτό μεταφράζεται σε μια σταθερή ροή φορτισμένων σωματιδίων που τροφοδοτούν το τηλέφωνό σας. Αλλά καθώς η θερμοκρασία πέφτει, η μοριακή δραστηριότητα επιβραδύνεται. Ως αποτέλεσμα, η συσκευή «νομίζει» ότι η μπαταρία του τηλεφώνου σας είναι άδεια.

Επειδή το τηλέφωνό σας δεν έχει κάποιο εξωτερικό θερμόμετρο, δεν έχει ιδέα πόσο κρύο κάνει. Αυτή η αδυναμία ενημέρωσης της συσκευής με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αναγκάζει την συσκευή να ειδοποιεί τον χρήστη ότι “η μπαταρία είναι χαμηλή” – ενώ στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία που μεταφέρεται και στα εσωτερικά κυκλώματα και στην μπαταρία της συσκευής.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την εξάντληση της μπαταρίας σε κρύο καιρό

Με βάση όσα εξηγήσαμε μέχρι τώρα, η λύση είναι αρκετά απλή. Προσπαθήστε να ζεστάνετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας . Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τη μοριακή δραστηριότητα στην μπαταρία σας επιτρέποντας στα φορτισμένα σωματίδια ιόντων λιθίου να ρέουν ομαλά μέσω του κυκλώματος του τηλεφώνου σας.


  • Κρατήστε το τηλέφωνό σας κλειστό και καλυμμένο

Μην εκθέτετε το τηλέφωνό σας σε πολύ κρύο καιρό. Κρατήστε το στο σακάκι της εσωτερικής τσέπης σας κοντά στο σώμα σας. Μόλις το τηλέφωνο απομονωθεί από τον κρύο καιρό, η θερμότητα του σώματός σας θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία των χημικών διεργασιών στην μπαταρία σας.

  • Χρησιμοποιήστε μια μονωτική προστατευτική θήκη

Κατά τη χειμερινή περίοδο μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική προστατευτική θήκη. Αυτές οι θήκες συνήθως έρχονται με ενσωματωμένη μόνωση για να παγιδεύουν τη ζεστασιά γύρω από το τηλέφωνό σας.


  • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας

Αυτό είναι προφανές. Θέστε το smartphone σας σε  λειτουργία εξοικονόμησης  ενέργειας. Αυτό θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  • Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας

Εάν ανησυχείτε για την μπαταρία, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και κρατήστε το σε ένα ζεστό μέρος ή κοντά στο σώμα σας, ώστε να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί και να το χρησιμοποιήσετε όταν το χρειαστείτε.

  • Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας με σύνεση και φειδώ

Σε μια πολύ κρύα μέρα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το smartphone σας όσο το δυνατόν λιγότερο. Αλλά αν πραγματικά πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, προσπαθήστε τουλάχιστον να το προστατέψετε από τον άνεμο. Η έκθεση του τηλεφώνου σας σε κρύο αέρα έξω το κάνει να κρυώνει πολύ πιο γρήγορα. Σταματήστε λοιπόν να κινείστε, κρατήστε το τηλέφωνο όσο πιο κοντά στο σώμα σας και βγάλτε το τηλέφωνό σας έξω για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Πώς να ζεστάνετε το τηλέφωνό σας

Εάν το τηλέφωνό σας σβήσει λόγω του κρύου καιρού, θερμαίνετέ το αργά . Θυμηθείτε, αυτός είναι απλώς ένας αμυντικός μηχανισμός έναντι των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Για να ζεστάνετε το τηλέφωνό σας, τοποθετήστε το  κοντά  και όχι απευθείας σε μια  ζεστή επιφάνεια . Εάν είστε ακόμα έξω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας. Η θερμότητα του σώματος μπορεί να ζεστάνει τη συσκευή και να την κάνει να αρχίσει να λειτουργεί ξανά.


Φόρτιση του τηλεφώνου σας σε ακραίες συνθήκες

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να μην φορτίζετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας έως ότου η συσκευή επανέλθει σε κανονικές θερμοκρασία. Η φόρτιση μιας μπαταρίας ενώ είναι ακόμα κρύα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.

Η Apple προειδοποιεί τους χρήστες της να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους μεταξύ 0 °C και 35 °C. Η χρήση μιας συσκευής εκτός αυτών των θερμοκρασιών μπορεί να βλάψει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή να προκαλέσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά της συσκευής.

Αλλά δεν επηρεάζονται το ίδιο όλες οι μπαταρίες. Ορισμένες μπαταρίες τηλεφώνου κρατούν τη φόρτιση πολύ καλύτερα από κάποιες άλλες κατά τη χειμερινή περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κατασκευασμένες από διαφορετικό υλικό.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλός κανόνας να διατηρείτε το τηλέφωνό σας σαν ένα μέρος του σώματός σας, κατά τις παγερές ημέρες και νύχτες του χειμώνα.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram  ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 


 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε ένα Review

Xiaomi Miui Hellas
Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Το Epic Games Store συνεχίζει να μας προσφέρει δωρεάν παιχνίδια κάθε εβδομάδα υπό…