News by Xiaomi Miui Hellas
Xiaomi

Mi Mix 4 : Δείτε πως λειτουργεί η τεχνολογία CUP για την Selfie κάμερα της συσκευής

xiaomi-logo

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως έχει πετύχει η Xiaomi να “εξαφανίσει” την Selfie κάμερα κάτω από την οθόνη του Mi Mix 4, σήμερα η εταιρεία δημοσίευσε ένα επίσημο άρθρο, στο οποίο μας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο “δουλεύει” αυτή η τεχνολογία CUP.


Το νέο MIX 4 της Xiaomi κυκλοφόρησε επίσημα στις 10 Αυγούστου στην Κίνα και είναι το πρώτο Smartphone της εταιρείας που κάνει χρήση της τεχνολογίας πλήρους οθόνης CUP για την μπροστινή Selfie κάμερα ,που είναι κρυμμένη κάτω από την οθόνη.

Όπως μας ενημέρωσε η Xiaomi, για την έρευνα και την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, προχώρησε σε επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων γιουάν και χρειάστηκε 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η Xiaomi τονίζει πως η αποστολή της σειράς Mi MIX είναι να εξερευνήσει και να προσαρμόσει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες που είναι διαθέσιμες την κάθε εποχή. Έτσι λοιπόν από την πρώτη γενιά των συσκευών της σειράς Mi MIX, η Xiaomi κατάφερε να οδηγήσει ολόκληρη την βιομηχανία, σε Smatrphones που προσφέρουν την εμπειρία “πλήρους οθόνης”, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες όπως το πλήρες κεραμικό σώμα (COF), τον συρόμενο σχεδιασμό για την απόκρυψη της Selfie κάμερας, την οθόνη που καλύπτει όλο το σώμα της συσκευής (Mi Mix Alpha), την αναδιπλούμενη οθόνη (Mi Mix Fold) και πολλές άλλες επαναστατικές καινοτομίες.Αυτή τη φορά, το νέο Mi MIX 4 της Xiaomi, είναι εξοπλισμένο με την τρίτη γενιά CUP ευέλικτης οθόνης, η οποία ενισχύει την αίσθηση μιας εμπειρίας πλήρους οθόνης σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ εξαφανίζει ταυτόχρονα και την μπροστινή Selfie κάμερα που είναι τώρα τοποθετημένη κάτω από την οθόνη.

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως έχει πετύχει η Xiaomi να “εξαφανίσει την Selfie κάμερα κάτω από την οθόνη, σήμερα η εταιρεία δημοσίευσε ένα επίσημο άρθρο που μας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο “δουλεύει” αυτή η τεχνολογία CUP.

Η Xiaomi το 2020 μας είχε παρουσιάσει την πρώτη τηλεόραση που ήταν εφοδιασμένη με μία διάφανη οθόνη. Για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, η εταιρεία κατασκεύασε μία οθόνη στην οποία είχε αναδιατάξει τον τρόπο με τον οποίο ήταν τοποθετημένα τα Pixel, βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα και το υλικό του  υποστρώματος της οθόνης.

Και στην νέα τεχνολογία CUP που έχει δημιουργήσει η Xiaomi, εφαρμόζονται ουσιαστικά οι ίδιες βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για να αυξηθεί η διαπερατότητα του φωτός από το πάνελ της οθόνης, ώστε να γίνει εφικτό να κρυφτεί η Selfie κάμερα κάτω από την οθόνη.

Όλες οι σημερινές ευέλικτες OLED οθόνες έχουν έναν βαθμό διαπερατότητας που τις καθιστά διαφανείς μέχρι ενός σημείου, και αυτός είναι ο λόγος που στις OLED οθόνες είναι εφικτό να τοποθετηθεί ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Μην ξεχνάτε πως ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, είναι ουσιαστικά ένας αισθητήρας κάμερας.

Το κακό είναι, πως δεν είναι αρκετή αυτή η διαφάνεια που έχει η OLED οθόνη από μόνη της για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μίας Selfie κάμερας.

Έτσι λοιπόν, για να μπορέσει η Xiaomi να διευκολύνει το φως να περάσει κάτω από την οθόνη και να φτάσει στον αισθητήρα της μπροστινής Selfie κάμερας, έπρεπε πρώτα να μετακινήσει το κύκλωμα TFT κάτω από τα εικονοστοιχεία, το οποίο εμποδίζει το φως, και να το μεταφέρει έξω από αυτή την περιοχή CUP που θα βρίσκεται η Selfie κάμερα, ώστε να δημιουργήσει το απαραίτητο κενό που χρειάζεται για να περάσει μεγάλη ποσότητα φωτός προς τον αισθητήρα της κάμερας.

Μπορούμε να φανταστούμε αυτή την ειδική CUP περιοχή σαν ένα “μάτι” με την “κόρη” του  να βρίσκεται στη μέση, όπου και μπορεί να περάσει μεγάλη ποσότητα φωτός.

Για να αυξηθεί η μετάδοση του φωτός, το χάσμα μεταξύ των εικονοστοιχείων θα πρέπει να διευρυνθεί, και τα μεμονωμένα υπο-pixels θα πρέπει να μειωθούν σε μέγεθος χωρίς όμως να αλλάζει η αναλογία των RGB των εικονοστοιχείων. Αυτή η ειδική CUP περιοχή πάνω στην οθόνη θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά όπως και το υπόλοιπο τμήμα της, αλλά τώρα τα Pixel σε αυτή την περιοχή εκτός από μικρά σε μέγεθος, έχουν τροποποιηθεί σε στρογγυλό σχήμα, για να μειωθεί το φαινόμενο της περίθλασης όταν το φως περνάει από αυτό το σημείο CUP της οθόνης.

Μετά τη μείωση του μεγέθους των εικονοστοιχείων και την αφαίρεση του κυκλώματος οδηγού TFT, το κύκλωμα με τα σύρματα μολύβδου που υπήρχαν μεταξύ των εικονοστοιχείων άλλαξε σε Indium Tin Oxide (ITO). Αυτό είναι ένα ειδικό διαφανές σύρμα που αυξάνει περαιτέρω τη μετάδοση φωτός.Με όλες τις παραπάνω κατασκευαστικές παρεμβάσεις που έκανε η Xiaomi σε αυτή την CUP περιοχή της οθόνης, κάτω από την οποία θα στεγάζεται η Selfie κάμερα, κατάφερε να αυξήσει έως και 5 φορές τη διαπερατότητα του φωτός που έχει η OLED οθόνη από μόνη της.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει τους νόμους της φυσικής και ακόμη και μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Μέχρι στιγμής, ακόμη και αυτή η νέα CUP τεχνολογία που έχει εφαρμόσει στο Mi Mix 4 η Xiaomi, δεν είναι ικανή να εξαφανίσει εντελώς την περίθλαση του φωτός, ούτε είναι δυνατόν να κάνει την οθόνη διαφανή κατά 100%.

Οπότε η μπροστινή κάμερα κάτω από την οθόνη που έχει το νέο Mi Mix 4 εξακολουθεί να χρειάζεται να χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους λογισμικού για τη βελτιστοποίηση της εικόνας ώστε να αντισταθμίζει την μειωμένη ποσότητα εισερχόμενου φωτός που εισέρχεται στον αισθητήρα της Selfie κάμερας.

Αυτός ο αλγόριθμος με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το Mi MIX 4, βαθμονομεί συνεχώς τη θερμοκρασία χρώματος της Selfie κάμερας που βρίσκεται κάτω από την οθόνη ώστε να μην έχει σοβαρές αποκλίσεις, και μόλις ο χρήστης τραβήξει μια φωτογραφία, ο αλγόριθμος εφαρμόζει το HDR πολλαπλών καρέ, για να μειώσει τον θόρυβο και να ξεθαμπώσει τις φωτογραφίες.Η νέα ευέλικτη CUP οθόνη που έχει το Mi MIX 4 χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, και να γίνουν πάνω εξήντα πατέντες ώστε να δημιουργηθεί ένα επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα που έχει σήμερα, αλλά δεν είναι όμως αρκετό για όσους θέλουν η συσκευή τους να βγάζει όσο πιο τέλειες Selfie φωτογραφίες και βίντεο, γίνεται.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Η παγκόσμια τεχνολογική μάρκα HONOR παρουσίασε σήμερα τη νέα σειρά HONOR Magic3, την…
Επιτέλους Νέο Mi MIX! πριν λίγες ώρες η Xiaomi  σε ένα event που…
Translate »