News by Xiaomi Miui Hellas
Xiaomi

Xiaomi 12 Pro : Παρουσιάζονται οι δύο νέες αποκλειστικές τεχνολογίες που βελτιώνουν την οθόνη

xiaomi-logo

Σήμερα η Xiaomi μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για δύο πολύ σημαντικές και νέες τεχνολογίες, που έχουν ενσωματωθεί αποκλειστικά στο Xiaomi 12 Pro.


Η Xiaomi μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Weibo (το κινεζικό Social Media), μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις νέες τεχνολογίες που έχει ενσωματώσει στο Xiaomi 12 Pro. Αυτές είναι το Smart Dynamic Refresh Rate (έξυπνος δυναμικός ρυθμός ανανέωσης οθόνης) και η ειδική λειτουργία για την προστασία των ματιών μας.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, το Xiaomi 12 Pro χρησιμοποιεί AMOLED οθόνη LTPO δεύτερης γενιάς (με πολυκρυσταλλικό οξείδιο χαμηλής θερμοκρασίας) από την Samsung, με ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz και ανάλυση 2K+. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένη η LTPO οθόνη, της επιτρέπει να μειώνει ενεργά τον ρυθμό ανανέωσης όταν χρειάζεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αυτονομία στην μπαταρία.

Αν και αυτή η ιδιότητα προέρχεται από τις δυνατότητες που έχει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι LTPO οθόνες, ωστόσο δεν παύει να είναι απαραίτητη και σωστή συνεργασία μεταξύ υλικού και λογισμικού, και εδώ έρχεται η νέα τεχνολογία που μας παρουσιάζει η Xiaomi, και που την ονομάζει «Smart Dynamic Refresh Rate».Για την κατακόρυφη κύλιση στην οθόνη, ο βέλτιστος ρυθμός ανανέωσης θα ρυθμιστεί σε αναλογία μεταξύ του Shift/Frame που μεταφράζεται σε μια σταθερή τιμή. Δηλαδή όσο πιο γρήγορη είναι η κύλιση της οθόνης τόσο περισσότεροι ρυθμοί καρέ θα χρειάζονται.

Σε πραγματικές καταστάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εμπειρία κύλισης στο ανθρώπινο μάτι, η τεχνολογία Smart Dynamic Refresh Rate που υπάρχει στο Xiaomi 12 Pro, θα αυξήσει τον ρυθμό καρέ της οθόνης στα 120 Hz καθώς το δάχτυλο του χρήστη αγγίζει την οθόνη, αλλά θα μειώσει σταδιακά τον ρυθμό ανανέωσης καθώς η ταχύτητα κύλισης μειώνεται, και ο ρυθμός ανανέωσης θα πέφτει στα 10 Hz πριν τελειώσει η εμφάνιση της κινούμενης εικόνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Xiaomi 12 Pro, είναι το μοναδικό Android Smartphone που έχει τη ικανότητα να μειώνει γρήγορα τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης κατά τη διάρκεια ενός swipe (κύλιση). Για να μπορέσει να δουλέψει σωστά μια τέτοια λειτουργία, η Xiaomi πρέπει να τροποποιήσει τα ScrollView και ListView που είναι στα εγγενή στοιχεία ελέγχου του Android, ώστε να αυξήσει τη δυνατότητα του σωστού και γρήγορου υπολογισμού της ταχύτητας κύλισης.

Εάν αυτός ο υπολογισμός δεν είναι σωστός και αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός ανανέωσης πολύ νωρίτερα, αυτό θα προκαλέσει μία ορατή καθυστέρηση και Lag στην οθόνη, ενώ αντίθετα, εάν ο ρυθμός ανανέωσης μειωθεί αργότερα από όσο πρέπει, τότε δεν θα εξοικονομήσετε ενέργεια στην μπαταρία.

Αφού εξέτασε τη συμπεριφορά των χρηστών, η Xiaomi συνειδητοποίησε ότι ορισμένα σενάρια χρήσης της συσκευής δεν απαιτούν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης στην οθόνη, όπως για παράδειγμα τα animations που έχουν χαμηλό ρυθμό καρέ, τα βίντεο με χαμηλό ρυθμό καρέ, αλλά και κατά την διάρκεια που πληκτρολογούμε κάτι. Έτσι λοιπόν, όταν το σύστημα εντοπίζει κάποια από τα παραπάνω σενάρια χρήσης, μπορεί να μειώσει αυτόματα τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε σενάρια περιήγησης και ανάγνωσης, πολλές φορές η οθόνη είναι ακίνητη, επομένως μπορεί να μειωθεί αυτόματα ο ρυθμός ανανέωσης στα 10 Hz ή ακόμα και στο 1 Hz για να μειωθεί σημαντικά και η κατανάλωση ενέργειας.

Όσον αφορά τη διασφάλιση της όρασής μας, η νέα σειρά του Xiaomi12 είναι εξοπλισμένη με μια πιο έξυπνη λειτουργία προστασίας ματιών, και αυτή η νέα λειτουργία δεν υιοθετεί πλέον την παλιά προσέγγιση “μία ρύθμιση για όλα“, αλλά προσφέρει διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικά χρώματα.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την χρωματική παλέτα CIE, το χρώμα με το πιο έντονο μπλε φως είναι σε μια περιοχή μεταξύ καθαρού μπλε (0, 0, 255) και καθαρού λευκού (255, 255, 255). Τα υπόλοιπα χρώματα στην ίδια παλέτα μπορεί να έχουν επίσης κάποιες τιμές του μπλε φωτός, η αναλογία τους είναι χαμηλή. Επομένως, η Xiaomi πρέπει να χειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τα διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε το πιο επιβλαβές μπλε φως να μπορεί να μειωθεί, χωρίς όμως να επηρεάζεται η απόχρωση των άλλων χρωμάτων που υπάρχουν στην ίδια εικόνα.Έτσι λοιπόν, με τη νέα έξυπνη λειτουργία προστασίας ματιών που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στη σειρά του Xiaomi 12, σας επιτρέπει να μην καταπονείτε τα μάτια σας από την εκπομπή μπλε φωτός, ενώ ταυτόχρονα είναι εφικτό να διατηρείται ακέραιη η ακρίβεια των υπόλοιπων χρωμάτων.

Αυτή η εικόνα δείχνει ότι το κόκκινο χρώμα του πετάλου δεν επηρεάζεται από τη μείωση του μπλε φωτός.

Η νέα σειρά του Xiaomi 12 έχει βέβαια και άλλα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, όπως υποστήριξη για το Dolby Vision, η μείωση της έντασης φωτεινότητας σε 10.000 διαφορετικά επίπεδα, η υποστήριξη του HDR βίντεο με μέγιστη τιμή άνω των 1000 nits, όπως επίσης και η πιστοποίηση DisplayMate A+.

Στα χαρτιά λοιπόν, το Xiaomi 12 Pro ίσως έχει την καλύτερη οθόνη που έχει δει ποτέ σε ένα smartphone της Xiaomi, και ελπίζουμε σύντομα να το δούμε να έρχεται και από τα μέρη μας.


Mi TeamΜην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το Xiaomi-miui.gr στο Google News για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα άρθρα μας ! Μπορείτε επίσης αν χρησιμοποιείτε RSS reader, να προσθέσετε την σελίδα μας στη λίστα σας, ακολουθώντας απλά αυτό τον σύνδεσμο >> https://news.xiaomi-miui.gr/feed/gn

 

Ακολουθήστε μας και στο Telegram ώστε να μαθαίνετε από τους πρώτους την κάθε μας είδηση!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αφήστε ένα Review

Διαβάστε επίσης
Ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει καταθέσει η Xiaomi, μας δείχνει πως θα…
Translate »