News by Xiaomi Miui Hellas
Αρχική Σελίδα » Όλα τα νέα » Νέα » MIUI 10 AntiRollBack : Πως μπορείτε να αποφύγετε το Brick της συσκευή σας !
Νέα

MIUI 10 AntiRollBack : Πως μπορείτε να αποφύγετε το Brick της συσκευή σας !

Πίσω στον Ιούλιο, όταν η Xiaomi κυκλοφόρησε την MIUI Global Beta 8.7.5 ROM για 8 συσκευές, όταν οι χρήστες εγκατέστησαν αυτή την ενημέρωση στο RedMi Note 5 (Whyred), χωρίς να το γνωρίζουν έκαναν flash μία ROM που είχε ενεργή το Antirollback protection.
Έτσι λοιπόν οι χρήστες που δεν τους άρεσε η νέα πρώτη διανομή της MIUI 10, βρέθηκαν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη όταν προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω στην τελευταία MIUI 9 που είχαν πριν βάλουν την MIUI 10.

Είχαν γίνει Brick τα τηλέφωνά τους και ήταν πλέον άχρηστα! Και το κακό ήταν πως, αυτό δεν ήταν ένα απλό Brick που μπορούσε κάποιος να σώσει αν έκανε μία επαναφορά κάποιου Backup από το TWRP, ή κάνοντας Flash μίας νέας ROM, ή ακόμη και να κάνουν Factory Reset χρησιμοποιώντας το MiFlash.
Αυτό ήταν ένα δύσκολο Brick το οποίο και απαιτούσε την χρήση του EDL Mode για να γίνει η επαναφορά της συσκευής τους.

Αλλά το EDL mode δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί καθώς απαιτούσε έναν ειδικό εξουσιοδοτημένο λογαριασμό, και έτσι πολλοί χρήστες δεν είχαν πλέον άλλο τρόπο να επαναφέρουν την συσκευή τους, εκτός από το να την στείλουν σε ένα εξουσιοδοτημένο  Service Center ή να πληρώσουν κάποιον που είχε εξουσιοδοτημένο λογαριασμό για χρήση του EDL. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το Antirollback Protection και το τρόπο που το εφάρμοσε η Xiaomi, έτσι ώστε να αποφύγετε να κάνετε Brick την νέα σας συσκευή.


Γιατί η Xiaomi απαιτεί μεγάλους χρόνους για το Unlock του Bootloader, εξουσιοδότηση EDL, και Antirollback Protection ?H Xiaomi είναι μία από τις μεγαλύτερες και ποιο δημοφιλείς εταιρείες κατασκευής smartphone στην Κίνα, με μία μεγάλη γκάμα από Top Ναυαρχίδες, έως και μεσαίου και χαμηλού κόστους συσκευές.

Όπως η Huawei έτσι και η Xiaomi πουλά έναν τεράστιο αριθμό από Smartphones στην αγορά της Κίνας. Πολλές από αυτές τις συσκευές ποτέ δεν σχεδιάστηκε από την Xiaomi να πουληθούν σε άλλες αγορές εκτός της Κίνας, αλλά αυτό δεν σταμάτησε κανέναν από το να μπορεί να τις εισάγει.

Έτσι λοιπόν ανεπίσημοι πωλητές των συσκευών της Xiaomi εμφανίστηκαν στο Aliexpress, Gearbest, και πάρα πολλοί άλλοι άρχισαν να πουλούν μέσα από τις σελίδες τους σε άλλες αγορές και χώρες, συσκευές της Xiaomi που δεν θα έπρεπε να πουληθούν εκτός Κίνας. Και από τότε άρχισαν τα προβλήματα για την Xiaomi, γιατί το Software που είχαν οι συσκευές ονομάζονταν MIUI CHINA, και δεν είχαν καθόλου ενσωματωμένα τα Google Play Services, και από γλώσσες είχαν μόνο Αγγλικά και Mandarin (Κινέζικη διάλεκτος).
Έτσι λοιπόν όποιος έκανε εισαγωγή της συσκευής από την Κίνα, δεν είχε καθόλου Google Service στις συσκευές.

Ωστόσο κάποιοι από αυτούς τους ανεπίσημους μεταπωλητές, βρήκαν τρόπο να πείσουν τους πελάτες τους ότι πουλάνε συσκευές που έχουν επίσημη MIUI GLOBAL ROM.
Αυτό που έκαναν λοιπόν ήταν να αγοράζουν μία Xiaomi συσκευή που προορίζονταν για την αγορά της Κίνας, ξεκλείδωναν τον Bootloader, άλλαζαν το λογισμικό της συσκευής οι ίδιοι, ή έκαναν Flash μία Custom ROM όπως αυτές από το xiaomi.eu (ανεπίσημες ROM που βασίζονταν στην MIUI China, αλλά με πολλές γλώσσες και Google Play), και μετά πουλούσαν την συσκευή ως official Global.

Έτσι οι περισσότεροι πελάτες που αγόραζαν την συσκευή από αυτά τα καταστήματα, δεν γνώριζαν πως αυτή έτρεχε ένα ανεπίσημο και τροποποιημένο λογισμικό, και άρχισαν να κατηγορούν την Xiaomi όταν δεν λάμβαναν Updates ή έβρισκαν πολλά Bugs στο λογισμικό της συσκευής.
Ακόμη ποιο χειρότερα, μερικοί μεταπωλητές έβαζαν στο λογισμικό της συσκευής malware και adware για να κερδίζουν παραπάνω χρήματα από τις διαφημίσεις που έπαιζε η συσκευή.

Έτσι λοιπόν η φήμη της Xiaomi κινδύνευε από αυτές τις πρακτικές των ανεπίσημων μεταπωλητών, καθώς Reviewers και ιδιοκτήτες αυτών των συσκευών διαπίστωναν πολλά προβλήματα με το λογισμικό και έμμεσα έριχναν την ευθύνη στην Xiaomi.
Έπρεπε λοιπόν η εταιρεία να βρει κάποιο τρόπο να σταματήσει όλους αυτούς τους ανεπίσημους μεταπωλητές να πουλούν τροποποιημενένες συσκευές που δεν θα έπρεπε καν να έχουν στα χέρια τους.

Μία λύση λοιπόν ήταν και το οριστικό κλείδωμα του Bootloader χωρίς την δυνατότητα Unlock, όπως το έκανε η Huawei στις δικές της συσκευές. Βλέποντας όμως η Xiaomi την μεγάλη επιτυχία που είχε στον ευρύ κύκλο των Enthusiast χρηστών (Βλέπε XDA Developers για παράδειγμα – xiaomi.eu κ.α.), δεν προχώρησε στο Lock του Bootloader. Αντί για αυτό προχώρησαν σε διαφορετικές προσεγγίσεις και μέτρα ασφαλείας, για να προστατέψουν τους χρήστες από επιβλαβείς ενέργειες τον ανεύθυνων μεταπωλητών της Κίνας.


Αναμονή Ξεκλειδώματος του Booloader.Πρώτα λοιπόν εφάρμοσαν μία πολιτική, κατά την οποία οι χρήστες θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι αίτηση για χορήγηση αδείας του ξεκλειδώματος του Bootloader, περιμένοντας αρκετό χρόνο μέχρι να αποκτήσουν το δικαίωμα.
Οι συσκευές της Xiaomi που είχαν Stock Android λειτουργικό όπως τα Xiaomi Mi A1, Mi A2, Mi A2 Lite, δεν χρειάζονταν να κάνουν χρήση ενός ειδικού προγράμματος, το Mi Unlock Tool για να ξεκλειδώσουν τον Bootloader, όπως έκαναν οι υπόλοιπες συκευές.

Μετά την αποστολή της αίτησης για το ξεκλείδωμα του bootloader, το Mi Unlock tool ανάγκαζε τους χρήστες να περιμένουν την επαλήθευση της αίτησης ,και μετά προχωρούσε στο επόμενο βήμα που ήταν η αναμονή.

Ο χρόνος αναμονής για να μπορέσει κάποιος να ξεκλειδώσει τον Bootloader ήταν 3 μέρες στην αρχή και μετά στις αρχές του 2018 ανέβηκε στις 15 μέρες, και πρόσφατα η αναμονή ανέβηκε πάλι στις 30 μέρες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έφτανε μέχρι και τις 60 μέρες.
(Σε ότι αφορά τις νέες POCO συσκευές, ο χρόνος αναμονής έπεσε στις 3 μέρες αν έχει ο ιδιοκτήτης της συσκευής δραστηριότητα στην κοινότητα της en.miui.com, διαφορετικά θα υπάρχει έχει και εκεί μεγάλους χρόνους αναμονής).

Η προσθήκη χρόνου αναμονής για το ξεκλείδωμα του Bootloader καθυστέρησε αρκετά στην αρχή τις δραστηριότητες των ανεπίσημων μεταπωλητών, αλλά ταυτόχρονα ενόχλησε αρκετά όλους αυτούς που ήθελαν να ξεκλειδώσουν άμεσα τον Bootloader, ώστε να κάνουν Root στις συσκευές τους, να κάνουν flash Custom ROM και Custom Kernels.


Εξουσιοδότηση λογαριασμού για EDL.Στην συνέχεια η εταιρεία άρχισε να κλειδώνει και το EDL Mode στις συσκευές της. Το EDL ή Emergency Download Mode όπως λέγεται, είναι ένα εναλλακτικό Boot-mode σε όλες τις Qualcomm συσκευές, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για να σώσουμε μία συσκευή που έχει γίνει Brick.
Για να μπορέσει όμως κάποιος να μπορέσει να κάνει χρήση αυτού του EDL Mode, θα πρέπει να έχει εξουσιοδοτημένο λογαριασμό από την Xiaomi για να λειτουργήσει στην συσκευή σας.

Το EDL Mode είναι πολύ ισχυρό και πολύ low-level “Software εργαλείο”, που χρησιμοποιείται συνήθως από τα κέντρα επισκευής, για να επισκευάσουν μία Bricked συσκευή.
Ταυτόχρονα το EDL Mode χρησιμοποιούνταν για να κάνουν Flash επίσημες αλλά και ανεπίσημες τροποποιημένες MIUI Global ROMs σε συσκευές της Xiaomi που προορίζονταν αποκλειστικά για την Κίνα, χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσει κάποιος τον Bootloader πρώτα.

Έτσι με αυτό τον τρόπο, το EDL Mode έγινε ο δούρειος ίππος για τις ασφαλιστικές δικλείδες της Xiaomi με τον Bootloader, και έβρισκαν ευκαιρία όλα αυτά τα μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα, να κάνουν πάλι flash τις δικές τους πειραγμένες ROM, σε συσκευές που μετά τις πωλούσαν ως γνήσιες GLOBAL συσκευές, εξαπατώντας πάλι τους τελικούς χρήστες και αγοραστές της συσκευής.

Η Xiaomi λοιπόν επειδή δεν ήθελε για κανέναν λόγο οι “πελάτες” της να καταλήγουν να έχουν στα χέρια τους συσκευές που είχαν Hardware και Software (MIUI CHINA), με εγκατεστημένες σε αυτές GLOBAL ROMs, έπρεπε να βρει κάποιο τρόπο για να μπλοκάρει αυτή την διαδικασία των μαγαζιών αυτών,
και έτσι εφάρμοσε 2 πράγματα ταυτόχρονα.

1. Έκανε αδύνατον να γίνει Boot σε μία συσκευή που έχει GLOBAL ROM αν η ίδια η συσκευή δεν είναι Globla Version (Με ένα μήνυμα προειδοποίησης που βγαίνει κατά την απόπειρα Flash “Αυτή η MIUI ROM δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτή την συσκευή“), και
2. κλείδωσε το EDL Mode ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό Μόνο εξουσιοδοτημένοι λογαριασμοί.


Προστασία Antirollback


Τελικά η Xiaomi ενεργοποίησε και την προστασία AntiRollBack στις τελευταίες εκδόσεις της MIUI για τις ποιο νέες συσκευές της. Ίσως να μην είχατε ακούσει ξανά τίποτα για το Antirollback Protection άλλη φορά στο παρελθόν.
Η GOOGLE πρόσθεσε αυτό το χαρακτηριστικό σε όλες τις Android 8 Oreo ROΜ, αλλά το είχε ως προεραιτικό, όσπου τελικά έγινε υποχρεωτικό σε όλες τις νέες Android 9 Pie ROMs.

To Antirollback protection της Google είναι ένα χαρακτηριστικό του Android Verified Boot 2.0 (γνωστό επίσης ως Verified Boot) και μπλοκάρει το boot της συσκευής αν ανιχνεύσει ότι η συσκευή έχει κάνει υποβάθμιση (Downgrade) του λογισμικού της (ROM) σε μία παλαιότερη έκδοση η οποία και δεν υποστηρίζεται πλέον.

Το Antirollback είναι απαραίτητο για να προστατέψει από επιθέσεις που ως στόχο έχουν να φορτώσουν παλιό λογισμικό στην συσκευή και να γίνει με αυτό τον τρόπο ευάλωτη σε “τρύπες” κενών ασφαλείας.
Η μεγαλύτερη διαφορά όμως μεταξύ της υλοποίησης της Google και τις Xiaomi σε ότι αφορά το Antirollback, είναι πως στην περίπτωση της Google αυτό απενεργοποιείται αν ξεκλειδωθεί ο Bootloader, ενώ στην περίπτωση της Xiaomi το Antirollback δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.
Όταν λοιπόν ενεργοποιηθεί έστω και μία φορά στις συσκευές της Xiaomi, δεν υπάρχει πλέον δρόμος επιστροφής.

Για παράδειγμα, το Antirollback έχει ήδη ενεργοποιηθεί στις Xiaomi Mi-8 & RedMi Note 5 συσκευές αρχίζοντας από την CHINA developer 8.9.6 ROM και την GLOBAL BETA 8.7.5 ROM και έπειτα.

Πίνακας από το xiaomi.eu

Το Antirollback Protection έχει ως στόχο να σταματήσει τον μη εξουσιοδοτημένο πωλητή να κάνει χρήση των κενών ασφαλείας που υπάρχουν σε παλαιότερες MIUI Versions, και έτσι προστατεύει τους χρήστες από αυτές τις παραβιάσεις.

Ωστόσο δυστυχώς αυτή η ενεργοποίηση του Antirollback έφερε πραγματική αναστάτωση σε όσους είχαν RedMi Note 5 συσκευές, αφού σε αυτές εφάρμοσε πρώτα το Antirollback, χωρίς όμως να ενημερώσει κανέναν αρκετό καιρό πριν την ενεργοποίηση του νέου χαρακτηριστικού.

Επειδή όμως το TWRP δεν κάνει κάποιου είδους έλεγχο για το Antirollback, ώστε να σταματήσει και να προειδοποιήσει τους χρήστες να μην συνεχίσουν στο Flash παλαιότερης ROM Version, πολλοί χρήστες λόγο αυτής ακριβώς της αδυναμίας του TWRP που συναντάμε σε Custom ROMs, κατέληξαν να έχουν Brick στις συσκευές τους, μόλις ολοκλήρωσαν το Flash για παράδειγμα από MIUI BETA (Developer) ROM σε μία Stable ROM.

Όλες οι τρέχουσες συσκευές που συνεχίζει να υποστηρίζει η Xiaomi με Updates, σταδιακά θα πάρουν και αυτές το νέο antirollback χαρακτηριστικό, και για αυτό λοιπόν είναι πολύ κρίσιμο και απαραίτητο να μάθετε, πως μπορείτε να ελέγξετε το antirollback που έχει η συσκευή σας, πριν προχωρήσετε σε Downgrade της ROM, αλλά και τι πρέπει να κάνετε εάν είναι ενεργοποιημένο το Antirollback στην συσκευή σας.

 


Πως μπορούμε να ελέγξουμε το Antirollback protection στην συσκευή μας.


 

Όταν αναφερθήκαμε σχετικά με το Antirollback protection και το πως αυτό απαγορεύει ουσιαστικά σε μία συσκευή να κάνει boot σε μία παλαιότερη και ανασφαλή ROM, είχαμε αναφέρει πως το Verified Boot ανιχνεύει την παρουσία μίας παλαιότερης ROM.
Αυτή η ανίχνευση γίνεται επειδή στο Verified Boot υπάρχει ένας δείκτης (Anti), ο οποίος και συγκρίνεται με τον αντίστοιχο δείκτη που έχει μέσα της η ROM που προσπαθείτε να κάνετε Flash.
Ανάλλογα λοιπόν από το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης, τα παρακάτω μπορεί να συμβούν στην συσκευή σας κατά την διάρκεια του Flash.

1. Εάν ο δείκτης που έχει τώρα η συσκευή σας είναι μικρότερος από τον δείκτη που έχει η ROM που πάτε να κάνετε flash, τότε η νέα ROM θα εγκατασταθεί χωρίς πρόβλημα, και ο τρέχον δείκτης της συσκευής σας θα αλλάξει και θα γίνει ίδιος με τον δείκτη που έχει η νέα ROM που κάνατε Flash.
2. Εάν o δείκτης που έχει τώρα η συσκευή σας είναι ίδιος με τον δείκτη που έχει η ROM που πάτε να κάνετε flash, τότε η νέα ROM θα εγκατασταθεί χωρίς πρόβλημα, και ο τρέχον δείκτης της συσκευής σας δεν θα αλλάξει καθόλου παραμένοντας ο ίδιος.
3. Εάν ο δείκτης που έχει τώρα η συσκευή σας είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη που έχει η ROM που πάτε να κάνετε flash, τότε η νέα ROM θα απορριφθεί και δεν θα προχωρήσει η εγκατάστασή της, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν κάνετε flash μέσω του FastBoot Mode ή με το Mi-FLash.

Και εδώ ξεκινάει και το μεγάλο πρόβλημα, καθώς συσκευές που έχουν Custom ROMs με TWRP Recovery, επειδή το TWRP Recovery δεν μπορεί να ελέγξει το AntirollBack της συσκευής σας, αλλά ούτε και το Antirollback της ROM που πάτε να βάλετε, θα συνεχίσει κανονικά το FLash της ROM που κανονικά θα έπρεπε να έχει μπλοκαριστεί ώστε να μην γίνει, και στο τέλος του Flash θα καταλήξει η συσκευή σας με ένα Brick.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλές συσκευές κατέλειξαν σε Brick μετά από Downgrade της ROM που έγινε με Flash από το TWRP Recovery.
Αν η ROM που έχετε, έχει το Original Recovery της MIUI, επειδή κάνει έλεγχο της ROM πριν ξεκινήσει το Flash, δεν θα είχατε κάποιο πρόβλημα, καθώς θα μπλόκαρε το Flash μετά από τον έλεγχο, και θα σας έβγαζε το μήνυμα “Αυτή η MIUI ROM δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτή την συσκευή“, προστατεύοντάς σας με αυτό τον τρόπο από το Brick.

Τώρα που καταλάβαμε καλύτερα τον ρόλο του Antirollback δείκτη, ας δούμε παρακάτω πως μπορούμε να ελέγξουμε τον τρέχοντα δείκτη (anti) που έχει η συσκευή μας αυτή την στιγμή, και πως μπορούμε να δούμε τον δείκτη του image της ROM που θέλετε να κάνετε Flash.


Πως βρίσκουμε τον τρέχοντα δείκτη Anti της συσκευής μας.1.
Kάνουμε Reboot της συσκευής σε Fastboot mode.
2. Γράφουμε την εντολή : fastboot getvar anti
3. Εάν το αποτέλεσμα είναι κενό χωρίς δείκτη anti τότε το antirollback δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.
Αν πάρετε ως απότέλεσμα κάποιο αριθμό τύπου anti: X, τότε το antirollback έχει ενεργοποιηθεί στην συσκευή σας, και ο δείκτης είναι ο Χ


Πως μπορούμε να βρούμε τον δείκτη Anti των Fastboot images.1.
Κατεβάστε την Fastboot ROM που είναι ίδια ακριβώς σε Version με την Recovery ROM που θέλετε να βάλετε στην συσκευή σας.
Να έχετε υπόψιν σας πως η Recovery ROM έχει πάντα την εμπορική ονομασία της συσκευής σας, και το αρχείο της ROM τελειώνει με .zip κατάληξη.
Η FastBoot ROM από την άλλη, πάντα κάνει χρήση του κωδικού ονόματος της συσκευής, και το αρχείο τελειώνει πάντα με .tar.gz κατάληξη.

2. Βγάλετε από την FastBoot ROM ( έχει κατάληξη .tar.gz) το αρχείο flash-all.bat (Η εφαρμογή 7zip μπορεί να σας φανεί χρήση εδώ για να ανοίξετε την fastboot ROM).

3.
Ανοίξτε το αρχείο flash-all.bat με έναν text editor όπως το γνωστό Notepad++ και ψάξετε να βρείτε την γραμμή : set CURRENT_ANTI_VER=#

4.
Αυτό το νούμερο (#) είναι ο δείκτης rollback (Anti) της MIUI ROM που θέλετε να κάνετε Flash στην συσκευή σας.

Αν αυτό το νούμερο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από αυτό που έχετε βρει στην συσκευή σας, τότε είναι ασφαλές να προχωρήσετε το Flash της ROM, από το TWRP Recovery, το mi-Flash, κτλ.
Αν αυτό το νούμερο είναι μικρότερο από αυτό που έχετε βρει στην συσκευή σας, τότε απλά MHN ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ να κάνετε Flash αυτή την ROM από το TWRP Recovery, γιατί απλά θα καταλήξετε με Brick στην συσκευή σας.


Πως επειρεάζει το Anti-ROllback Protection τις Custom ROMs όπως για παράδειγμα τις Ελληνικές ή του xiaomi.eu ;Εάν δεν σχεδιάζετε να κάνετε flash καμία φορά στο μέλλον κάποια MIUI ROM, τότε τίποτα δεν αλλάζει για εσάς.
Εάν σχεδιάζετε να κάνετε Flash κάποια AOSP ROM όπως η LinageOS, Pixel Experience, Resurrection Remix, Carbon ROM κτλ, και πάλι χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε Unlock τον Bootloader με το Mi Unlock Toolm, να κάνετε Boot σε TWRP Recovery, και μετά να κάνετε Flash την Custom ROM.
H μόνη διαφορά τώρα σε ότι αφορά το Flash του TWRP από FastBoot mode, είναι πως επειδή το antirollback protection μπλοκάρει το Flash του TWRP image, θα πρέπει πρώτα να κάνετε flash ένα “dummy” image πρώτα.

Αυτό το Dummy Image είναι στην ουσία ένα κενό αρχείο το οποίο και ο μόνος σκοπός που επιτελεί είναι να στείλει μία εντολή στον bootloader της συσκευής σας, ώστε να σας επιτρέψει να κάνετε Flash στα Partitions της συσκευής σας. (Αν είχατε ρίξει μία ματιά στο αρχείο flash-all.bat, από την προηγούμνενη ενότητα, θα βλέπατε πως κάνει ακριβώς το ίδιο και η Xioami).

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε flash το TWRP image από το ίδιο το TWRP Recovery αφού πρώτα μεταφέρετε το image του TWRP Recovery στον εσωτερικό χώρο της συσκευής σας, και μετά κάνετε flash τo img του Recovery από το ίδιο το TWRP. Οδηγίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

 

Εδώ υπάρχει μία παγίδα όμως καθώς δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν ο δείκτης του Rollback έχει μεγαλώσει μετά από κάποια αναβάθμιση που έγινε στον Bootloader, στο Modem, στο Vendor ή άλλο partition της συσκευής από την μεριά της Xiaomi. Να έχετε υπόψιν σας πως συνήθως όλες οι Custom ROM κάνουν παρεμβάσεις και αλλάζουν μόνο τα partition του System και Boot, και συνήθως κρατάνε ανέπαφα όλα τα άλλα Partition της συσκευής που έχει ορίσει η Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου και του Security Patch Updates, και όλα αυτά προέρχονται από την αυθεντική MIUI ROM που έχουν ως Source οι Developers των Custom ROM.

Αυτό σημαίνει πως οι Developers των Custom ROM συνήθως πρέπει να ελέγχουν τους δείκτες Rollback των ROM που θα μοιράσουν στους υπόλοιπους, έτσι ώστε να γνωρίζετε η νέα ROM που θα κάνετε Flash, τι περιορισμούς θα σας φέρνει από εδώ και πέρα, και να προστατέψετε την συσκευή σας.

Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε το νέο Update της εκάστοτε ROM που κάνετε Flash, από ποιες Version για Downgrade σας αποκλείει ταυτόχρονα, λόγο του δείκτη Anti που θα έχετε στην συσκευή σας μετά το Flash του Update.

 


Τι μπορώ να κάνω αν η συσκευή μου έχει γίνει Brick μετά από κάποιο flash ?


 

Αν έχει γίνει brick η συσκευή σας λόγο του antirollback protection, δεν έχετε πολλές επιλογές δυστυχώς.

1. Θα πρέπει να στείλετε την συσκευή σας σε ένα εξουσιοδοτημένο Service ή Repair Center της Xiaomi. Τα εξουσιοδοτημένα Service Centers έχουν πρόσβαση στο EDL Mode της συσκευής σας και μπορούν να την επαναφέρουν.

2.
Να ελπίζετε να βρίτε κάποιο κενό ασφαλείας του λειτουργικού έτσι ώστε να παρακάμψετε την εξουσιοδότηση του EDL Mode, και μετά μόνοι σας να κάνετε επαναφορά της συσκευής σας με το αντίστοιχο πρόγραμμα (Mi-Flash)

Όπως διαπιστώνετε και εσείς, το Brick του τηλεφώνου λόγο παραβίασης του AntiRollBack Protection δεν είναι μία εύκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα.


FAQ… (Ερωτήσεις και Απαντήσεις)1.
Τι θα πρέπει να κάνω για να αποφύγω το Brick της συσκευής μου ?
Μην κάνετε Flash μία ROM που έχει δείκτη Anti μικρότερο από αυτό που έχετε τώρα στην συσκευή σας. Δείτε παραπάνω για οδηγίες.
Απ. Μην κάνετε flash μία Official Global ROM σε μία συσκευή που έχει Hardware ή ROM ειδικά για Κίνα με κλειδωμένο Bootloader.

2. Μπορώ ακόμη να κάνω ενναλαγές μεταξύ AOSP ROMs, Kernels, Magisk, Xposed, Substratum, ARISE, και άλλα Mods ?
NAI

3.
Μπορώ ακόμη να κάνω ενναλαγές μεταξύ MIUI Global Stable, MIUI Global Developer, MIUI China Stable και MIUI CHINA Developer ?
Απ. Ναι αλλά θα πρέπει πρώτα να κάνετε σύγκριση του δείκτη anti που έχετε στην συσκευή σας με τον δείκτη άντι που έχει η ROM που θέλετε να βάλετε, για να αποφύγετε το Brick.

4.
Γιατί η Xiaomi δεν απενεργοποιεί το Antirollback protection όταν κάνουμε unlock τον Bootloader ?
Απ. Αυτή είναι μία καλή ερώτηση αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια ξεκάθαρη απάντηση, και ελπίζουμε να την έχουμε σύντομα.

5.
Γιατί η Xiaomi προκαλεί Hard brick στην συσκευή όταν υπάρξει πρόβλημα με το Antirollback, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο με την Google ?
Απ. ΄Άλλη μία καλή ερώτηση που χρειάζεται μία καλή και πειστική απάντηση από την Xiaomi.

6.
Γιατί η Xiaomi εμφανίζει απλά το σχετικό μήνυμα του Verified Boot ώστε να ειδοποιεί απλά την κάτοχο της συσκευής πως έχει “πειραγμένη” ROM στην συσκευή του, αλλά να μην του κάνει Brick ?
Απ. Όλες οι ερωτήσεις αυτού του τύπου και καλές είναι, και πολύ λογικές,,,, αλλά ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά είναι η ίδια η xiaomi, και ελπίζουμε σύντομα να το κάνει.


Δεν είναι τόσο απλό να ανοίγεις έναν πόλεμο ενάντια στις κακές πρακτικές κάποιων μεταπωλητών που κάνουν αίσχη στις συσκευές σου (και πολύ καλά κάνεις αυτό τον πόλεμο, και εμείς μαζί σου), και να θεωρείς έτσι απλά το Brick των συσκευών των πελατών σου (που το μόνο λάθος που έκαναν είναι να αγοράσουν την αγαπημένη τους συσκευή από τρίτο μεταπωλητή αφού δεν υπήρχε διαθεσιμότητα αλλού), ως παράπλευρες απώλειες του πολέμου……  γιατί στο τέλος θα αναρωτηθούμε ποιος είναι οι σύμμαχος και ποιος ο εχθρός….


ΥΓ. Αυτό το κείμενο είναι μεταφρασμένο, και ελαφρά διαφοροποιημένο από το XDA Developers (Mishaal Rahman) τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.

Διαβάστε επίσης

10 σχόλια

Γιάννης 9 Μαρτίου 2019 at 23:34

Μια ερώτηση θα ήθελα να θέσω!
Είμαι κάτοχος του Xiamomi redminote 5A Prime
και θα ήθελα να κάνω αναβάθμιση το κινητό ποιά steps θα πρέπει να ακολουθήσω;

Ευχαριστώ Πολύ

Απάντηση
Λαζ 18 Σεπτεμβρίου 2018 at 21:00

Ερώτηση για τους πιο προχωρημένους:

Στο Mi6 ενώ δεν υπάρχει στη λίστα με το ARB, δοκιμάζοντας την εντολή “fastboot getvar anti”, η τιμή υπάρχει και είναι “1” .Σύμφωνα με τον οδηγό δεν θα έπρεπε καν να γυρνάει αποτέλεσμα.

Είχα φλασάρει την 8.9.13 global πρόσφατα για δοκιμή, αν και δεν ακούστηκε ότι στις dev builds να ενεργοποίησαν το ARB.

Συνέβη και σε άλλους να έχουν τιμή ARB ή το “1” είναι απλά το baseline ;

Απάντηση
Miui_Art 18 Σεπτεμβρίου 2018 at 21:21

Ναι είναι το Baseline όπως το αναφέρεις και ουσιαστικά είναι σα να μην έχει καθόλου ARB η συσκευή αφού μπορεί να βάλει όποια ROM υπάρχει διαθέσιμη.

Απάντηση
Μανθος 18 Σεπτεμβρίου 2018 at 00:42

Ρε παιδιά είμαστε πολλοί που δεν το έχουμε τόσο με την τεχνολογία…εγώ έφερα ένα xiaomi mi 8 από Κίνα εκανα Αίγινα για ξεκλείδωμα που τελικά θα πάρει 1 μήνα…τι κάνω μετά εγώ σε. Αυτή την συσκευή τι rom βάζω για να είμαι safe από όλα αυτά?

Απάντηση
Miui_Art 18 Σεπτεμβρίου 2018 at 00:50

Μάνθο σε ότι απορία έχεις και για ότι χρειαστείς υπάρχει ειδικό νήμα συζήτησης στο φόρουμ της συσκευής σου ΕΔΩ

Απάντηση
Fotis72 16 Σεπτεμβρίου 2018 at 12:58

Αν μας έρθει ΟΤΑ Update το κάνουμε η όχι? Εχω το Mi Note 3 China απο οτι είδα με global rom ! MIUI Global 9.6.2.0 (NCHMIFD).Δεν έχω σκοπό να φλασάρω rom γενικά!! Ευχαριστώ.

Απάντηση
Miui_Art 16 Σεπτεμβρίου 2018 at 13:10

Καλό είναι να το αποφύγεις μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση…

Απάντηση
Ζαρπας Αθανάσιος 14 Σεπτεμβρίου 2018 at 20:08

Έχω το redmi note 5A prime ποτέ θα αναβαθμισθεί; Ξέρει να μου πει κάποιος.

Απάντηση
Miui_Art 14 Σεπτεμβρίου 2018 at 20:32

Αν εννοείς για MIUI 10 Global Stable ROM, περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία των China Stable ROM.

Απάντηση
spideman3 14 Σεπτεμβρίου 2018 at 18:21

Ευχαριστούμε πολύ για αυτές τις πληροφορίες, να ΄στε καλά. Που έπρεπε να τις παρέχει η xiaomi και όχι το xda.

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Κάνοντας χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε για την αποθήκευση και διανομή των μηνυμάτων σας στην σελίδα μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε ένα Review

Xiaomi Miui Hellas
Η επίσημη κοινότητα της Xiaomi και της MIUI στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Η Huawei σχεδιάζει να λανσάρει στην αγορά ένα smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη πολύ σύντομα, σύμφωνα με…